مبحث آرایههای ادبی شاید برای بسیاری از دانشآموزان دشوار باشد و برخی از دانشآموزان علاقهای به مطالعه این مبحث نداشته باشند. یکی از دشوارترین بخشهای آرایههای ادبی مبحث ایهام است. البته هر مبحث دشواری در حرف آخر به مبحث آسان و شیرین تبدیل میشود. همان طور که میدانید تمامی مباحث مربوط به ادبیات فارسی در موسسه حرف آخر توسط استاد محسن منتظری تدریس میشود. مبحث ایهام با استفاده از آموزشهای خاص و روشهای منحصربهفرد استاد محسن منتظری آموزش داده میشود و تمامی دانشآموزان به راحتی این مبحث را یاد میگیرند. ما در این مطلب در مورد آرایه ادبی ایهام نکاتی را در اختیار شما قرار میدهیم سپس استاد منتظری به طور کامل این مبحث را به دانشآموزان آموزش میدهد.
آرایههای ادبی: مبحث ایهام
اولین قدم برای آموزش این مبحث دانستن معنی این کلمه است. ایهام به معنی واژهای است که با حداقل دو معنی یکی به ذهن و دیگری دور از ذهن است. به عبارت دیگر ایهام دو معنی از یک کلمه است که هر دو معنای قابل قبولی دارند. زمانی که معنای یک واژه را بتوان درون عبارت یا بیتی گذاشت و هر دو معنی برای آن درست باشد، ایهام صورت گرفته است. نکات زیر را در مورد ایهام به یاد داشته باشید:
- ایهام در یک کلمه وجود دارد.
- در ایهام هر دو معنی قابل قبول هستند.
- کلمهای که ایهام دارد باید خارج از متن دو معنی داشته باشد.
- واژههایی که دو معنی دارند دارای ایهام هستند.
- معمولا بیتهایی که تخلص شاعر در آنها آمده است ایهام دارند.
انواع ایهام
ایهام انواع مختلفی دارد و دانشآموزان باید با توجه به انواع آن، ایهام را به درستی تشخیص دهند. ایهام انواع مختلفی دارد که از میان آنها ایهام تداعی، ایهام تضاد و ایهام تناسب استفاده بیشتری دارند. انواع ایهام عبارتند از:
- تناسب
- تداعی
- تام
- توکید
- تضاد
- عکس
- مجرد
- مرشح
- وصل
مبحث ایهام: تناسب
در ایهام تناسب یک واژه دارای بیش از یک معنی است اما یکی از معانی در شعر وجود دارد و شعر با آن معنی کاملی پیدا میکند. به عبارت دیگر در ایهام تناسب تنها یکی از معانی واژه است که در خود شعر جای میگیرد و معنای دیگر آن قابل قبول نیست.
مبحث ایهام تداعی
نوع دیگری از ایهام نیز وجود دارد که به آن ایهام تداعی گفته میشود. شاعر در این نوع تداعی با آوردن لغاتی که دارای چند تلفظ یا املا هستند، تناسب را برقرار میکند.
مبحث ایهام تضاد
نوع دیگری از ایهام، تضاد نام دارد. اگر کلمهای دارای دو معنی باشد و در معنی دور خود با سایر کلمات بیت تضاد داشته باشد به آن ایهام تضاد گفته میشود.
آموزش تصویری مبحث ایهام توسط استاد محسن منتظری
شما میتوانید به طور کامل در آموزش زیر معنی این مبحث را یاد بگیرید. استاد محسن منتظری همراه با استاد مشایخی این مبحث را توضیح میدهند و برای درک بهتر از مثالهایی استفاده میکنند. اگر به دنبال آموزش مبحث ایهام به راحتترین شکل ممکن هستید ویدیو آموزشی زیر را مشاهده کنید:
ادبیات حرف آخر
تمامی درسهای دوره متوسطه اول و دوره متوسطه دوم در موسسه حرف آخر پکیجهای منحصربهفردی دارند. تمامی دانشآموزان و داوطلبان کنکور میتوانند از پکیجهای موسسه حرف آخر استفاده کنند و حرف آخر را در امتحانات و کنکور سراسری بزنند. شما میتوانید تمامی ویدیوهای آموزشی اساتید حرف آخر در وبلاگ و کانال تلگرام حرف آخر مشاهده کنید. اگر به دنبال مشاوره هستید و نمیدانید از کدام پکیج موسسه حرف آخر استفاده کنید همین حالا تلفن خود را بردارید و با موسسه حرف آخر تماس بگیرد. مشاوران حرف آخر با توجه به شرایط تحصیلی شما بهترین پکیجها را به شما معرفی میکنند.