معرفی رشته مهندسی مواد به صورت کامل و جامع

بدون دیدگاه

یکی از مهم‌ترین چالش‌های داوطلبان در طول دوران تحصیل، قبولی در کنکور است. بسیاری از داوطلبان به صورت شبانه‌روزی تمام تلاش خود را انجام می‌دهند تا بهترین درصدها و رتبه‌ها را در کنکور به دست آورند. اما قبولی در کنکور سراسری پایان کار داوطلبان در طول دوران تحصیل نیست. داوطلبان پس از قبولی در کنکور سراسری به سراغ انتخاب رشته تحصیلی می‌روند. انتخاب یک رشته تحصیلی مناسب نقش مهمی در آینده کاری داوطلبان دارد. داوطلبان گروه ریاضی برای انتخاب رشته تحصیلی با رشته‌های مهندسی زیادی روبه‌رو هستند. رشته مهندسی مواد، رشته مهندسی عمران، رشته مهندسی مکانیک، رشته مهندسی معماری و … از محبوب‌ترین رشته‌های تحصیلی در گروه ریاضی هستند.

به نظر شما کدام رشته مهندسی در گروه ریاضی بهترین رشته است؟ بهترین رشته گروه ریاضی چه معیارهایی دارد؟ پاسخ این سوالات برای هر داوطلبی متفاوت است. برخی از داوطلبان به رشته مهندسی کامپیوتر علاقه دارند و سایر داوطلبان رشته مهندسی معماری را برای ادامه تحصیل انتخاب می‌کنند. داوطلبان هنگام انتخاب رشته به معیارهای مهمی مانند علاقه، مهارت، استعداد، بازار کار و درآمد رشته توجه می‌کنند. تمامی این معیارها دست به دست هم می‌دهند تا داوطلبان یک رشته مناسب برای ادامه تحصیل خود داشته باشند.

یکی از محبوب‌ترین رشته‌های گروه ریاضی، رشته مهندسی مواد است. چرا این رشته از محبوبیت زیادی مابین داوطلبان برخوردار است؟ این رشته چه مفاهیم و مباحثی را در اختیار داوطلبان قرار می‌دهد؟ اول از همه به این موضوع اشاره کنیم که رشته مهندسی مواد رابطه بین ساختار و خواص مواد را به صورت کامل بررسی می‌کند. رشته مهندسی مواد مفاهیم مشترکی مابین دروس شیمی، فیزیک و ریاضی دارد. بنابراین داوطلبان باید به مفاهیم هر سه درس علاقه داشته باشند.

تیم محتوای حرف آخر در این مطلب به صورت جامع و کامل بازار کار، درآمد، معایب، مزایا و … رشته مهندسی مواد را به داوطلبان معرفی می‌کند.

معرفی رشته مهندسی مواد

رشته مهندسی مواد در کدام زیرگروه قرار دارد؟

هر داوطلبی باید قبل از انتخاب رشته به نکات زیادی در مورد رشته مورد علاقه خود توجه داشته باشد. داشتن اطلاعات کافی در مورد رشته تحصیلی به داوطلبان این امکان را می‌دهد تا آن‌ها با دید بهتری رشته مورد نظر خود را انتخاب کنند. ما قبل از اینکه به سراغ معرفی رشته مهندسی مواد و بازار کار این رشته برویم به سراغ بررسی تغییرات کنکور سراسری می‌رویم. کنکور سراسری در سال 1402 با تغییرات بسیار زیادی روبه‌رو شده است. این بدین معنی است که کنکور سال 1402 و کنکور سال‌های آینده مانند سال‌های اخیر برگزار نمی‌شوند. بنابراین داوطلبان باید قبل از هر کاری با این تغییرات آشنا شوند.

اولین و مهم‌ترین تغییر کنکور سراسری، حذف دروس عمومی از دفترچه شماره یک است. این بدین معنی است که داوطلبان در کنکور سراسری به سوالات دروس عمومی پاسخ نمی‌دهند. آیا دروس عمومی به طور کلی از برنامه مطالعاتی داوطلبان حذف می‌شوند؟ نه خیر داوطلبان باید برای بهبود سوابق تحصیلی دروس عمومی دین و زندگی، ادبیات فارسی، عربی و زبان انگلیسی را مطالعه کنند. با توجه به این شرایط داوطلبان گروه ریاضی در کنکور سراسری تنها باید به سوالات سه درس تخصصی فیزیک، شیمی و ریاضی پاسخ دهند.

رشته مهندسی مواد در کدام زیرگروه ریاضی قرار دارد؟ این رشته تا قبل از کنکور 1402 جزو رشته‌های زیرگروه 1 بود. اما این شرایط در حال حاضر دیگر پابرجا نیست، زیرا در کنکور سراسری دیگر زیرگروه وجود ندارد. با توجه به آخرین تغییرات کنکور سراسری، زیرگروه‌ها از کنکور حذف شده‌اند. این بدین معنی است که رشته مهندسی مواد و سایر رشته‌های گروه ریاضی در یک گروه قرار دارند. ضرایب دروس تخصصی برای رشته‌های گروه ریاضی چگونه محاسبه می‌شوند؟ تمامی رشته‌های گروه ریاضی در کنکور دارای ضرایب تخصصی یکسان هستند. شما می‌توانید در قسمت زیر با ضرایب جدید دروس تخصصی در کنکور ریاضی بیشتر آشنا شوید:

ضرایب دروس تخصصی در کنکور سراسری

نام درس ضریب
ریاضی 12
فیزیک 9
شیمی 7

منابع کنکور برای قبولی در مهندسی مواد

داوطلبان در بخش بالا با مهم‌ترین تغییرات کنکور سراسری آشنا شدند. همان طور که در ابتدای مطلب نیز به آن اشاره کردیم داوطلبان باید قبل از هر کاری با تغییرات کنکور آشنا شوند و با توجه به این تغییرات خود را برای کنکور آماده کنند. یکی دیگر از تغییرات کنکور سراسری، تغییر نحوه برگزاری کنکور است. این بدین معنی است که زمان و نحوه برگزاری کنکور سراسری تغییر کرده است. کنکور سراسری بر خلاف سال‌های قبل به صورت دو بار در سال برگزار می‌شود. این بدین معنی است که داوطلبان دو بار در سال شانس قبولی در کنکور را دارند. آیا برگزاری کنکور سراسری به صورت دو بار در سال تغیری در منابع کنکور ایجاد می‌کند؟

بدون شک یکی از مهم‌ترین سوالات داوطلبان در مورد کنکور سراسری به منابع کنکور مربوط می‌شود. آیا منابع کنکور برای هر دو نوبت کنکور سراسری یکسان هستند؟ داوطلبان گروه ریاضی باید کدام دروس را مطالعه کنند؟ منابع کنکور سراسری برای هر دو نوبت کنکور یکسان هستند. این بدین معنی است که داوطلبان باید کتاب‌های درسی پایه دهم، یازدهم و دوازدهم را برای پاسخگویی به سوالات کنکور مطالعه کنند. البته به این نکته توجه داشته باشید که داوطلبان تنها باید مفاهیم دروس تخصصی را برای هر دو نوبت کنکور مطالعه نمایند.

گاهی اوقات برخی از داوطلبان تصور می‌کنند که منابع کنکور برای نوبت اول و نوبت دوم متفاوت هستند. داوطلبان با این طرز تفکر تنها نصف منابع کتاب درسی را برای نوبت اول مطالعه می‌کنند که این کار بسیار اشتباه است. منابع کنکور 1402 برای کنکور ریاضی کتاب‌های ریاضی پایه دهم، هندسه دهم، هندسه یازدهم، آمار و احتمال پایه یازدهم، حسابان پایه یازدهم، حسابان پایه دوازدهم، هندسه پایه دوازدهم، ریاضی گسسته پایه دوازدهم، فیزیک دهم، فیزیک یازدهم، فیزیک دوازدهم، شیمی دهم، شیمی یازدهم و شیمی دوازدهم هستند.

منابع کنکور ریاضی

ریاضیات

نام کتاب سال چاپ
ریاضی 1: پایه دهم 1399
هندسه 1: پایه دهم 1399
هندسه 2: پایه یازدهم 1400
آمار و احتمال: پایه یازدهم 1400
حسابان 1: پایه یازدهم 1400
حسابان 2: پایه دوازدهم 1401
هندسه 3: پایه دوازدهم 1401
ریاضیات گسسته: پایه دوازدهم 1401

فیزیک

نام کتاب سال چاپ
فیزیک 1: پایه دهم 1399
فیزیک 2: پایه یازدهم 1400
فیزیک 3: پایه دوازدهم 1401

شیمی

نام کتاب سال چاپ
شیمی 1: پایه دهم 1399
شیمی 2: پایه یازدهم 1400
شیمی 3: پایه دوازدهم 1401

معرفی رشته مهندسی مواد

داوطلبان با مهم‌ترین تغییرات کنکور سراسری آشنا شدند. حالا نوبت این است که ما در ادامه مطلب به معرفی رشته مهندسی مواد بپردازیم. رشته مهندسی مواد چیست؟ این رشته چه مفاهیمی را در اختیار داوطلبان قرار می‌دهد؟ رشته مهندسی مواد در ساختار، خواص و فرآیند تولید مواد نقش دارد. مهندسان مواد ماده‌ای را تولید می‌کنند که کاربرد خاصی در صنایع مختلف دارد. رشته مهندسی مواد ساختار شیمیایی مواد را بررسی می‌کند و با توجه به ساختار هر ماده‌ای محصولات مفیدی را در اختیار جامعه قرار می‌دهد. هدف از رشته مهندسی مواد تولید مواد و ترکیبات جدید است.

ما در زندگی روزمره خود به صورت مکرر با مواد مختلفی روبه‌رو هستیم. به عنوان مثال چیپ‌های کامپیوتری، تلویزیون، تلفن همراه، کفش و … از ترکیب مواد مختلف با یکدیگر ساخته‎ شده‌اند. بنابراین ما به صورت روزانه با مواد مختلفی روبه‌رو هستیم که توسط مهندسان مواد در اختیار ما قرار می‌گیرند. رشته مهندسی مواد با ساخت انواع مواد مانند پلاستیک، پلیمر، پارچه و … سروکار دارد.

رشته مهندسی مواد ترکیبی از علوم ریاضی، فیزیک و شیمی است. این بدین معنی است که داوطلبان باید به هر سه درس تخصصی کنکور ریاضی برای موفقیت علاقه داشته باشند. مهندسان مواد در آزمایشگاه‌ها و صنایع مختلف موادی را آماده می‌کنند که خصوصیات مکانیکی و الکتریکی خاصی داشته باشند.

رشته مهندسی مواد مابین داوطلبان با نام رشته مهندسی مواد و متالورژی نیز شناخته می‌شود. البته به این نکته توجه داشته باشید که مهندسی مواد و متالورژی یکی از شاخه‌های کارشناسی رشته مهندسی مواد است و گاهی اوقات داوطلبان متوجه این موضوع نیستند. این رشته از محبوب‌ترین رشته‌های گروه مهندسی است که نقش بسیار مهمی در صنایع مختلف دارد. مهندسان مواد با کار بر روی مواد مختلف روش‌هایی را ابداع می‌کنند تا به راحتی بتوان از یک ماده به صورت مفید استفاده کرد.

معرفی رشته مهندسی مواد به صورت کامل و جامع

مهندسی مواد و متالورژی به انگلیسی

متاسفانه اکثر داوطلبان بدون داشتن اطلاعات کافی به سراغ انتخاب رشته‌های دانشگاهی می‌روند. شاید 50 درصد داوطلبان گروه ریاضی با اطلاعات کلی رشته مهندسی مواد آشنا باشند. اکثر داوطلبان بدون اطلاعات کافی به سراغ انتخاب رشته مهندسی مواد می‌روند و این کار بسیار اشتباه و جبران‌ناپذیر است. داوطلبان با این کار شانس خود را برای موفقیت در رشته تحصیلی کاهش می‌دهند. بنابراین داوطلبان باید اطلاعات کاملی قبل از انتخاب رشته داشته باشند. اکثر داوطلبان رشته مهندسی مواد را به نام رشته مهندسی مواد و متالورژی می‌شناسند و این رشته را با این عنوان در اینترنت جستجو می‌کنند. رشته مهندسی مواد و متالورژی یکی از گرایش‌های رشته مهندسی مواد در دانشگاه است. بنابراین داوطلبان باید به این نکته توجه زیادی داشته باشند. یکی دیگر از سوالات داوطلبان در مورد رشته مهندسی مواد به کلمات انگلیسی این رشته مربوط می‌شود. مهندسی مواد و متالورژی به انگلیسی چیست؟

اصطلاحات مهم رشته مهندسی مواد به انگلیسی چیست؟ اول از همه به این موضوع اشاره کنیم که مهندسی مواد به انگلیسی Materials Engineering است. شما می‌توانید در قسمت زیر با مهم‌ترین اصطلاحات انگلیسی این رشته آشنا شوید:

نمک دریایی rock salt آلیاژ A a metal
ساینده abrasive فرسایش ablation
فولاد غیر عادی abnormal steel سایش سنج abraser
فتیله‌ Wick شکستگی نگاری fractography
عمر خستگی fatigue life گاز حامل carrier gas
طیف ‌سنجی جرمی Mass Spectrometry جنس پایه base material
همبرداری حرارتی Thermo convection آلیاژ سخت روکشی hard-facing alloy
پوشش خارجی Over- Wrap کشش عمیق Deep drawn

مقطع کارشناسی مهندسی مواد چند سال است؟

داوطلبان گروه ریاضی قبل از انتخاب رشته‌های مهندسی به معیارهای زیادی توجه می‌کنند. معیارهایی مانند بازار کار، درآمد رشته، گرایش‌های رشته تحصیلی و … نقش بسیار مهمی در انتخاب داوطلبان دارند. رشته مهندسی مواد یکی از رشته‌های گروه ریاضی است که مابین داوطلبان محبوبیت دارد. بسیاری از داوطلبان بدون اطلاع از محتوای رشته مهندسی مواد به سراغ این رشته می‌روند و در اکثر مواقع با شکست مواجه می‌شوند و رشته خود را تغییر می‌دهند. بنابراین داوطلبان قبل از هر کاری باید با روند مطالعه رشته مهندسی مواد آشنا شوند. مقطع کارشناسی مهندسی مواد چند سال طول می‌کشد؟ داوطلبان در مقطع کارشناسی رشته مهندسی مواد چند واحد درسی را مطالعه می‌کنند؟

رشته مهندسی مواد مانند سایر رشته‌های مهندسی گروه ریاضی در یک مدت زمان 4 ساله در اختیار داوطلبان قرار می‌گیرد. داوطلبان باید در حداقل مدت زمان 4 ساله و حداکثر در یک مدت زمان 6 ساله دروس رشته مهندسی مواد را مطالعه کنند. مقطع کارشناسی رشته مهندسی مواد در 8 ترم تحصیلی در اختیار داوطلبان قرار می‌گیرد. داوطلبان در مدت زمان 4 سال و 8 ترم تحصیلی باید دروس مختلفی مانند دروس عمومی، دروس پایه، دروس تخصصی و … را سپری کنند.

داوطلبان در مقطع کارشناسی دوره مهندسی مواد با دروس اختیاری نیز روبه‌رو می‌شوند. دروس عمومی 22 واحد، دروس پایه 30 واحد، دروس اصلی 68 واحد، دروس تخصصی 20 واحد و دروس اختیاری 20 واحد از دروس مقطع کارشناسی رشته مهندسی مواد را تشکیل می‌دهند. شما می‌توانید در قسمت زیر با دروس رشته مهندسی مواد بیشتر آشنا شوید:

  • دروس عمومی: 22 واحد
  • دروس پایه: 30 واحد
  • دروس اصلی: 68 واحد
  • دروس تخصصی: 20 واحد
  • دروس اختیاری: 20 واحد

معرفی رشته مهندسی مواد به صورت کامل و جامع

دروس مهندسی مواد و متالورژی

ما در ادامه معرفی رشته مهندسی مواد و متالورژی به سراغ دروس مهندسی مواد می‌رویم. این رشته در 4 سال و 8 ترمی تحصیلی در اختیار داوطلبان قرار می‌گیرد. داوطلبان باید 140 واحد درسی را در مدت زمان 4 سال مطالعه کنند. دروس عمومی، دروس پایه، دروس اصلی، دروس تخصصی و دروس اختیاری از دروس کارشناسی این رشته هستند.

دروس عمومی: 22 واحد

مبانی نظری اسلام انقلاب اسلامی منابع اسلامی
زبان عمومی ادبیات فارسی اخلاق اسلامی
دانش خانواده و جمعیت تربیت بدنی 1 تربیت بدنی 2

دروس پایه: 30 واحد

ریاضی 1 فیزیک 1 فیزیک 2
آزمایشگاه فیزیک 1 ریاضی 2 آزمایشگاه فیزیک 2
برنامه نویسی کامپیوتر معادلات دیفرانسیل محاسبات عددی
ریاضی مهندسی شیمی عمومی و آزمایشگاه نقشه کشی صنعتی
کارگاه عمومی

دروس اصلی: 68 واحد

  • ریاضیات مهندسی
  • نقشه کشی صنعتی
  • استاتیک
  • مقاومت مصالح
  • مبانی مهندسی برق
  • آشنایی با مهندسی مواد و متالورژی
  • بلورشناسی و پراش پرتوی ایکس
  • پدیده‌های انتقال
  • شیمی فیزیک مواد
  • ترمودینامیک مواد
  • متالورژی فیزیکی 1
  • آزمایشگاه متالوگرافی
  • متالورژی فیزیکی 2
  • انجماد فلزات
  • خواص مکانیکی مواد 1
  • آزمایشگاه خواص مکانیکی مواد
  • شیمی مواد
  • فیزیک مواد
  • الکتروشیمی و خوردگی
  • سینتیک مواد

دروس اختیاری

  • عملیات حرارتی و آز
  • پلیمرها
  • آلیاژهای غیر آهنی
  • ترمودینامیک مواد 2
  • شبیه‌سازی در علم و مهندسی مواد
  • مهندسی پودر
  • بررسی‌های غیر مخرب
  • فر‌آیندهای ساخت مواد
  • آز متالوگرافی و ریز ساختار مواد 2
  • مواد الکترونیک
  • اصول شکل دهی مواد 1
  • مدیریت و اقتصاد مهندسی

دروس تخصصی گرایش‌ متالورژی استخراجی‌

  • ریخته‌گری
  • انجماد فلزات‌
  • شکل‌ دادن‌ فلزات
  • خواص‌ مکانیکی‌ مواد
  • متالورژی جوشکاری‌
  • متالورژی پودر
  • روش‌های‌ نوین‌ آنالیز مواد
  • خوردگی‌ و اکسیداسیون
  • عملیات‌ حرارتی
  • استخراج‌ فلزات
  • انتقال‌ مطالب‌ علمی‌ و فنی‌

دروس‌ تخصصی‌ گرایش سرامیک‌

  • ساختار سرامیک‌ها
  • سینتیک‌ مواد
  • روش‌های‌ نوین‌ آنالیز مواد
  • خواص‌ الکتریکی‌ و نوری‌ سرامیک‌ها
  • مواد دیرگداز
  • تئوری‌ شیشه‌
  • تئوری‌ پرسلان‌ها
  • آزمایشگاه‌ چینی‌
  • فرآیند ساخت‌ سرامیک‌
  • انتقال‌ مطالب‌ علمی‌ و فنی‌

دروس تخصصی گرایش متالورژی صنعتی

  • ریخته‌گری‌
  • انجماد فلزات‌
  • شکل‌ دادن‌ فلزات‌
  • خواص‌ مکانیکی‌ مواد
  • متالورژی جوشکاری‌
  • متالورژی پودر
  • روش‌های‌ نوین‌ آنالیز مواد
  • خوردگی‌ و اکسیداسیون‌
  • عملیات‌ حرارتی‌
  • استخراج‌ فلزات‌
  • انتقال‌ مطالب‌ علمی‌ و فنی‌

معرفی رشته مهندسی مواد به صورت کامل و جامع

گرایش های رشته مهندسی مواد در مقطع کارشناسی

رشته مهندسی مواد در مقطع کارشناسی از 140 واحد درسی تشکیل شده است. دروس تخصصی در مقطع کارشناسی رشته مهندسی مواد برای تمامی داوطلبان یکسان نیستند. این بدین معنی است که رشته مهندسی مواد در مقطع کارشناسی گرایش‌های مختلفی دارد. داوطلبان با توجه به گرایش مورد نظر خود دروس مختلفی را مطالعه می‌کنند. گرایش‌های رشته مهندسی مواد را به دو دسته مختلف مهندسی و علم مواد و مهندسی متالورژی می‌توان تقسیم کرد که هر کدام از این دسته‌ها گرایش‌های مختلفی دارند. گرایش‌های رشته مهندسی در مقطع کارشناسی به صورت زیر هستند:

  • کارشناسی مهندسی مواد گرایش متالورژی صنعتی
  • کارشناسی مهندسی مواد گرایش سرامیک
  • کارشناسی مهندسی مواد گرایش متالورژی استخراجی و طراحی مواد

گرایش های رشته مهندسی مواد و متالورژی در ارشد

داوطلبان گروه ریاضی پس از فارغ‌التحصیلی از رشته مهندسی مواد با توجه به شرایط خود می‌توانند به ادامه تحصیل بپردازند یا به سراغ یک موقعیت شغلی بروند. این انتخاب کاملا به شرایط داوطلبان بستگی دارد. رشته مهندسی مواد در مقطع کارشناسی ارشد نیز گرایش‌های مختلفی دارد و داوطلبان امکان ادامه تحصیل در این رشته را نیز دارند. این رشته در مقطع کارشناسی ارشد به 3 رشته کلی و 9 گرایش مختلف تقسیم می‌شود. این بدین معنی است که دست داوطلبان باز است تا گرایش مورد نظر خود را انتخاب کنند.

داوطلبان باید در مقطع ارشد رشته مهندسی مواد در حداقل 2 سال و حداکثر 3 سال مدرک تحصیلی خود را به دست آورند. این رشته شامل 4 ترم تحصیلی است و معمولا هر ترم کارشناسی ارشد 16 الی 17 هفته زمان می‌برد. داوطلبان در این مقطع با توجه به گرایش مورد نظر خود دروس مختلفی مانند دروس جبرانی، دروس اجباری، دروس اختیاری، پروژه و سمینار را سپری می‌کنند. مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی مواد شامل 28 واحد است که شامل 20 واحد درسی، 2 واحد سمینار و 6 واحد پایان‌نامه است. گرایش‌های مهندسی مواد در مقطع کارشناسی ارشد به صورت زیر هستند:

  • کارشناسی ارشد مهندسی مواد گرایش شناسایی و انتخاب مواد مهندسی
  • کارشناسی ارشد مهندسی مواد گرایش شکل دادن فلزات
  • کارشناسی ارشد مهندسی مواد گرایش جوشکاری
  • کارشناسی ارشد مهندسی مواد گرایش استخراج فلزات
  • کارشناسی ارشد مهندسی مواد گرایش خوردگی و حفاظت از مواد
  • کارشناسی ارشد مهندسی مواد گرایش سرامیک
  • کارشناسی ارشد مهندسی مواد گرایش نانو مواد
  • کارشناسی ارشد مهندسی مواد گرایش ریخته گری
  • کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی – بیو مواد

دروس رشته مهندسی مواد و متالورژی در مقطع ارشد

دروس تخصصی گرایش جوشکاری

  • روش‌های پیشرفته جوشکاری (اتصالات)
  • متالورژی پیشرفته جوش
  • 3شکست و خستگی (مکانیک شکست)
  • فرآیندهای انجماد پیشرفته
  • بازرسی و کنترل کیفی جوش
  • خطا در اندازه‌گیری و تحقیق مواد
  • سمینار
  • روش‌های نوین مطالعه مواد و آزمایشگاه
  • پروژه
  • آزمایشگاه جوشکاری پیشرفته

دروس تخصصی گرایش شناسایی و انتخاب مواد مهندسی

  • ترمودینامیک پیشرفته مواد
  • خطاهای اندازه گیری در تحقیق مواد
  • روش‌های پیشرفته مطالعه مواد و آزمایشگاه
  • مواد و فرآیندهای پیشرفته
  • تئوری نابه‌جایی‌ها

دروس تخصصی گرایش خوردگی و حفاظت از مواد

  • خوردگی پیشرفته
  • آزمایشگاه خوردگی پیشرفته
  • حفاظت کاتدی و آندی
  • الکتروشیمی پیشرفته
  • سینتیک پیشرفته
  • اکسیداسیون و خوردگی داغ
  • روش‌های نوین مطالعه مواد و آزمایشگاه
  • آزمایشگاه اصول حفاظت
  • جنبه‌های مکانیکی خوردگی
  • ترمودینامیک پیشرفته
  • سمینار
  • پروژه

دروس تخصصی گرایش شکل دادن فلزات

  • ریاضیات مهندسی پیشرفته
  • مکانیک محیط‌های پیوسته
  • تئوری پلاستیسیته
  • خطاهای اندازه‌گیری
  • شکل دادن گرم
  • شکل پذیری فلزات
  • پایان نامه
  • سمینار
  • آزمایشگاه شکل دادن پیشرفته

دروس تخصصی گرایش استخراج فلزات

  • ترمودینامیک پیشرفته مواد
  • سینتیک پیشرفته مواد
  • پدیده‌های انتقال پیشرفته در مهندسی مواد
  • تئوری فرآیندهای پیرومتالورژی
  • تئوری فرآیندهای هیدرو متالورژی
  • الکترو متالورژی
  • آزمایشگاه فرآیندهای متالورژی

دروس تخصصی گرایش سرامیک

  • فرآیندهای قبل از پخت در سرامیک‌ها
  • شکل دادن پیشرفته سرامیک‌ها
  • روش‌های پیشرفته شناخت و آنالیز مواد
  • سرامیک‌های مهندسی غیراکسیدی
  • سرامیک‌های مهندسی اکسیدی
  • تئوری خواص و تکنولوژی ساخت نیمه هادی
  • سمینار
  • خطاهای اندازه گیری در تحقیق مواد
  • پروژه تحقیقاتی و رساله

دروس تخصصی گرایش ریخته گری

  • پدیده‌های انتقال پیشرفته
  • ریخته گری پیشرفته
  • فرآیند انجماد پیشرفته
  • تغییر حالت‌های متالورژیکی
  • ترمودینامیک پیشرفته
  • روش‌های پیشرفته مطالعه مواد
  • آزمایشگاه روش‌های مطالعه مواد

معرفی رشته مهندسی مواد به صورت کامل و جامع

گرایش های رشته مهندسی مواد در مقطع دکتری

فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی مواد پس از کسب مدرک کارشناسی ارشد خود به دنبال تحصیل در دکتری این رشته هستند. رشته مهندسی مواد در مقطع دکتری نیز گرایش‌های مختلفی دارد. دوره دکتری مهندسی مواد و متالورژی از 36 واحد تشکیل شده است. دانشجویان باید 16 واحد درسی و 20 واحد رساله دکتری را در این مقطع سپری کنند. رشته مهندسی مواد در مقطع دکتری دارای گرایش‌های مختلفی است. این بدین معنی است که داوطلبان به راحتی می‌توانند با توجه به مهارت یا موقعیت شغلی خود یک گرایش را برای ادامه تحصیل انتخاب کنند. گرایش‌های دکتری رشته مهندسی مواد به صورت زیر هستند:

  • مهندسی مواد با گرایش مواد پیشرفته
  • مهندسی مواد با گرایش خواص فیزیکی و مکانیکی مواد
  • مهندسی مواد با گرایش سرامیک
  • مهندسی مواد با گرایش فرآیندهای استخراج فلزات و مواد
  • مهندسی مواد با گرایش خوردگی و پوشش و مهندسی سطح
  • مهندسی مواد با گرایش متالورژی پودر
  • مهندسی مواد با گرایش جوشکاری و اتصال مواد
  • رشته مهندسی مواد با گرایش شکل دادن فلزات و مواد

دروس رشته مهندسی مواد در مقطع دکتری

دروس جبرانی

  • ریاضیات مهندسی پیشرفته

دروس اصلی

  • خواص فیزیکی پیشرفته مواد
  • خواص مکانیکی پیشرفته مواد
  • فیزیک حالت جامد

دروس تخصصی

  • سرامیک‌های مهندسی
  • آلیاژهای دمای بالا
  • مواد مغناطیسی پیشرفته
  • تئوری الکترونی مواد
  • کامپوزیت‌ها
  • سیستم‌های چند جزئی
  • خواص و ساختار شیشه‌ها
  • لایه‌های نازک
  • علم و مهندسی مواد در میکروالکترونیک
  • نقص شبکه‌ای
  • بازیابی و تبلور مجدد
  • تغییر حالت‌های مارتنزیتی
  • تغییر حالت‌های متالورژیکی
  • نفوذ در جامدات
  • تغییر فرم گرم
  • پدیده‌های انتقال پیشرفته
  • شکست
  • خستگی
  • خزش
  • فرآیندهای تولید ذرات نانو و مواد نانو
  • پدیده‌های انتقال پیشرفته
  • سینتیک پیشرفته
  • شیمی فیزیک دمای بالا
  • استخراج فلزات نادر
  • آهن اسفنجی
  • فولادسازی ثانویه
  • و …

لیست دانشگاه های دولتی برای دکترای رشته مهندسی مواد

  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه تربیت مدرس
  • دانشگاه فردوسی مشهد
  • دانشگاه علم و صنعت ایران
  • دانشگاه صنعتی امیرکبیر
  • دانشگاه تبریز
  • دانشگاه شهید بهشتی
  • دانشگاه شیراز
  • دانشگاه باهنر کرمان
  • دانشگاه شهید چمران اهواز
  • دانشگاه صنعتی اصفهان
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه صنعتی شریف
  • دانشگاه علامه طباطبایی
  • دانشگاه گیلان
  • دانشگاه ارومیه
  • دانشگاه یزد
  • دانشگاه صنعتی خواجه نصیر
  • دانشگاه خوارزمی
  • دانشگاه رازی
  • دانشگاه بوعلی سینا- همدان
  • دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) – قزوین
  • دانشگاه حکیم سبزواری
  • دانشگاه شهید باهنر – کرمان
  • دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی – تهران
  • دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
  • دانشگاه صنعتی مالک اشتر
  • دانشگاه سیستان و بلوچستان – زاهدان
  • و …

لیست دانشگاه های آزاد برای دکترای رشته مهندسی مواد

  • دانشگاه آزاد واحد اهواز
  • دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب
  • دانشگاه آزاد واحد شاهرود
  • دانشگاه آزاد واحد شهر رضا
  • دانشگاه آزاد واحد شیراز
  • دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات
  • دانشگاه آزاد واحد کرج
  • دانشگاه آزاد واحد مرودشت
  • دانشگاه آزاد واحد نجف آباد

معرفی رشته مهندسی مواد به صورت کامل و جامع

ایا رشته مهندسی مواد سخت است

آیا رشته مهندسی مواد سخت است؟ ایا رشته مهندسی مواد ارزش خواندن دارد؟ داوطلبان سوالات زیادی در مورد رشته مهندسی مواد و شرایط مطالعه آن دارند. داوطلبانی که پاسخ این سوالات را می‌دانند با اعتماد به نفس بیشتری در این مسیر قدم می‌گذارنند و به راحتی در این رشته موفق می‌شوند. اول از همه به این موضوع اشاره کنیم که هیچ رشته دانشگاهی آسان نیست. این بدین معنی است که داوطلبان نمی‌توانند هیچ رشته‌ای را به عنوان آسان‌ترین رشته دانشگاهی معرفی کنند. تمامی رشته‌های دانشگاهی دروس مختلفی دارند و داوطلبان باید برای قبولی در دروس مفاهیم را مطالعه کنند. بنابراین هیچ رشته دانشگاهی ساده‌ای وجود ندارد. حال به سراغ پاسخ به سوال داوطلبان برویم. آیا رشته مهندسی مواد سخت است؟ رشته مهندسی مواد نیز مانند سایر رشته‌های مهندسی دشواری‌ها و چالش‌های خاص خود را دارد.

رشته مهندسی مواد در مقایسه با سایر رشته‌های مهندسی مانند مهندسی عمران و مهندسی برق دشواری‌ها و چالش‌های کمتری دارد. البته به این نکته توجه داشته باشید که دروس با مفاهیم شیمی و فیزیک در این رشته مقداری دشوار هستند. داوطلبانی که به دروس فیزیک و شیمی علاقمند هستند به راحتی امکان موفقیت در این رشته را دارند. سوال دوم داوطلبان در مورد ارزش خواندن این رشته است. آیا رشته مهندسی مواد ارزش خواندن دارد؟ با توجه به موقعیت‌های شغلی و بازار کار رشته مهندسی مواد این رشته ارزش خواندن را دارد. داوطلبان پس از فارغ‌التحصیلی به راحتی می‌توانند در صنایع مختلف وارد بازار کار شوند. بنابراین این رشته صد در صد ارزش خواندن دارد.

بازار کار رشته مهندسی مواد برای خانم ها

داوطلبان باید قبل از انتخاب رشته به نکات زیادی توجه ‌کنند. البته به این نکته توجه داشته باشید که این کار برای داوطلبان مفید است و تمامی جوانب رشته را به داوطلبان نشان می‌دهد. یکی از مهم‌ترین سوالات داوطلبان در مورد رشته مهندسی مواد به بازار کار این رشته برای خانم ها مربوط می‌شود. آیا داوطلبان خانم امکان تحصیل در این رشته را دارند؟ بله داوطلبان خانم نیز مانند داوطلبان آقا امکان ادامه تحصیل در این رشته را دارند. بنابراین رشته مهندسی مواد هیچ محدودیتی ندارد. اما داوطلبان خانم باید به یک نکته مهم توجه داشته باشند که برخی از گرایش‌های مهندسی مواد مانند ریخته گری برای ادامه تحصیل خانم زیاد مناسب نیست. بنابراین داوطلبان خانم قبل از انتخاب گرایش باید توجه زیادی به گرایش مورد نظر خود داشته باشند تا یک موقعیت شغلی مناسب برای خود پیدا کنند.

بازار کار رشته مهندسی مواد و متالورژی

یکی از مهم‌ترین نکاتی که داوطلبان قبل از انتخاب رشته به آن توجه زیادی دارند، بازار کار رشته است. آیا بازار کار رشته مهندسی مواد مناسب است؟ آیا داوطلبان پس از فارغ‌التحصیلی امکان فعالیت در موقعیت‌های شغلی مختلف را دارند؟ رشته مهندسی مواد جزو رشته‌هایی محسوب می‌شود که بازار کار بسیار مناسبی دارد. مهندسان مواد در تمامی صنایع امکان پیدا کردن موقعیت‌های شغلی مختلف را دارند. این بدین معنی است که تمامی صنایع و کسب و کارهای دولتی و خصوصی به یک یا چند مهندس مواد نیاز دارند. بنابراین بازار کار این رشته بسیار مناسب است و مهندسان مواد نباید هیچ نگرانی در مورد آینده شغلی خود داشته باشند. کارخانه‌های زیادی در کشور وجود دارند که به منظور ارتقای سطح محصولات و بهبود کیفیت و بازدهی به مهندسان مواد نیاز دارند. این موضوع نشان می‌دهد که مهندسان مواد در هر صنعتی امکان فعالیت دارند.

داوطلبان با نمرات عالی و استعدادهای درخشان به راحتی می‌توانند وارد بازار کار این رشته شوند. البته این بدین معنی نیست که تنها این داوطلبان امکان ورود به بازار کار را دارند. هر داوطلبی با توجه به استعداد و گرایش خود می‌تواند یک موقعیت شغلی مناسب برای خود پیدا کند. اکثر اوقات محیط‌های کاری رشته مهندسی مواد شرایط کاری سنگینی دارند. به همین دلیل داوطلبان خانم برخی از گرایش‌های خاص این رشته را برای آینده کاری خود انتخاب می‌کنند تا دچار مشکل نشوند. به عنوان مثال در شرکت‌های ریخته‌گری صاحبان کسب و کار بیشتر به دنبال مهندسان مواد آقا هستند. داوطلبان خانم می‌توانند برای مهندسی مواد در بخش‌های مختلف آزمایشگاهی یا اداری مشغول به کار شوند. در حالت کلی موقعیت‌های شغلی زیادی در رشته مهندسی مواد برای خانم‌ها و آقایان وجود دارد.

درآمد رشته مهندسی مواد چگونه است؟

داوطلبان قبل از انتخاب رشته مهندسی مواد به دو معیار مهم توجه زیادی می‌کنند. معیار اول داوطلبان بازار کار و معیار دوم آن‌ها درآمد رشته مهندسی مواد است. همان طور که در بخش بالا نیز مطالعه کردید رشته مهندسی مواد بازار کار بسیار مناسبی دارد، زیرا این رشته در صنایع مختلف موقعیت‌های شغلی متفاوتی دارد. درآمد رشته مهندسی مواد چگونه است؟ آیا داوطلبان پس از فارغ‌التحصیلی و فعالیت به عنوان یک مهندس مواد درآمد بالایی خواهند داشت؟ درآمد رشته مهندسی مواد بسیار مناسب است و مهندسان مواد با توجه به معیارهای مختلفی امکان دریافت حقوق بالا را دارند. مهندسان مواد با توجه به مهارت‌ها و استعدادهای خود مبالغ مختلفی را در صنایع مختلف دریافت می‌کنند. افرادی که مهارت‌های بیشتری در مهندسی مواد داشته باشند در مقایسه با سایر افراد مبالغ بیشتری دریافت می‌کنند.

به نظر شما چه عواملی موجب افزایش درآمد مهندسان مواد می‌شود؟ اولین مورد به مهارت‌ها و استعدادهای مهندس مواد بستگی دارد. تسلط نرم‌افزاری و توانایی کار با نرم‌افزارهای مهندسی نیز تاثیر بسیار مهمی در درآمد داوطلبان دارد. خلاقیت و داشتن ابتکار نیز یکی دیگر از عوامل مهم در افزایش حقوق مهندسان مواد است. عوامل دیگری نیز وجود دارند که در درآمد مهندسان مواد تاثیر زیادی دارند، اما این عوامل از مهم‌ترین عوامل محسوب می‌شوند. شاید بسیاری از داوطلبان به دنبال اعداد مشخصی برای درآمد این رشته هستند. اما با توجه به شرایط اقتصادی نمی‌توان یک عدد را به صورت مطلق برای درآمد این رشته تعریف کرد.

معرفی رشته مهندسی مواد به صورت کامل و جامع

موقعیت های شغلی مهندسی مواد

مهندسان مواد با توجه به بازار کار رشته مهندسی مواد به راحتی امکان فعالیت در صنایع مختلف را دارند. شما می‌توانید در قسمت زیر با موقعیت های شغلی رشته مهندسی مواد بیشتر آشنا شوید:

  • صنایع تولید فولاد
  • فعالیت در سازمان‌های دولتی و خصوصی
  • خودرو سازی‌
  • ذوب ‌آهن
  • کارخانجات تولید مواد اولیه فلزی
  • صنایع‌ دفاع‌
  • صنایع نظامی
  • تراکتور سازی‌
  • صنایع خودروسازی
  • صنایع‌ فولاد سازی‌
  • صنایع ریخته گری
  • هواپیما سازی‌
  • ساخت‌ قطعات‌ مختلف‌ وسایل‌ خانگی‌
  • صنایع هوافضا
  • صنعت نفت و پتروشیمی
  • صنایع متالورژی پودر
  • کشتی ‌سازی‌
  • چینی سازی
  • فعالیت به عنوان کارشناس کنترل کیفیت
  • معادن ‌و صنعت سیمان
  • فعالیت به عنوان اپراتور خط تولید
  • فعالیت به عنوان کارشناس فروش
  • فعالیت به عنوان مهندسی جوش و بازرسی
  • فعالیت به عنوان اپراتور یا سرپرست آزمایشگاه
  • فعالیت به عنوان کارشناس تحقیق و توسعه

وظایف مهندس مواد

داوطلبان پس از فارغ‌التحصیلی با توجه به مهارت و استعداد خود وارد بازار کار می‌شوند. موقعیت‌های شغلی زیادی برای رشته مهندسی مواد وجود دارند. این بدین معنی است که داوطلبان در صنایع مختلفی پس از فارغ‌التحصیلی امکان فعالیت دارند. وظایف یک مهندس مواد چیست؟ مهندس مواد در صنایع مختلف چه وظایفی دارد؟ اول از همه به این موضوع اشاره کنیم که هر گرایش رشته مهندسی مواد وظایف و فعالیت‌های خاص خود را دارد. این بدین معنی است که داوطلبان با توجه به موقعیت‌های شغلی وظایف مختلفی دارند. شما می‌توانید در قسمت زیر با مهم‌ترین وظایف یک مهندس مواد بیشتر آشنا شوید:

  • نظارت بر تکنسین‌ها
  • طراحی دقیق برای اجزا مختلف محصول
  • تحقیق روی خاصیت مواد
  • توسعه، اصلاح، آزمایش و ارزیابی مواد
  • یافتن علل مربوط به نواقص با بررسی نواقص
  • تولید نمونه‌های اولیه محصولات جدید
  • برقراری ارتباط با مشتری برای تعیین الزامات طراحی محصول
  • ارائه مشاوره فنی در مورد مناسب بودن فلزات برای اهداف مختلف
  • طراحی فرآیند تولید محصولات با مواد جدید
  • بررسی میزان خوردگی و خستگی فلزات
  • آزمایش مواد تحت شرایط مختلف
  • ارائه توصیه و مشاوره در مورد امکان ‌سنجی محصول
  • نظارت بر فرآیندهای کنترل کیفیت عملیاتی
  • بررسی علت شکست‌های ساختاری و جزئی
  • اطمینان از رعایت استانداردهای کیفیت ساخت در تمام مراحل
  • استفاده از روش‌های مخرب و غیر مخرب برای آزمایش ترکیب
  • همکاری و نظارت بر کارکنان فنی و مهندسی
  • و …

توانایی ‌ها و مهارت های‌ لازم برای مهندس مواد

هر مهندس مواد در هر صنایعی که فعالیت می‌کند باید توانایی‌ها و مهارت‌های خاصی داشته باشد. داوطلبان باید به این نکته توجه داشته باشند که مهندسان مواد با توجه به توانایی‌ها و مهارت‌های خود حقوق‌های مختلفی دریافت می‌کنند. بنابراین داوطلبان باید مهارت‌ها و توانایی‌های خود را برای افزایش حقوق بهبود دهند. شما می‌توانید در قسمت زیر با مهم‌ترین مهارت‌های یک مهندس مواد بیشتر آشنا شوید:

  • مهارت‌های ارتباطی و بین فردی
  • تسلط به ساختار و ویژگی های مواد
  • دانش علمی و فنی
  • توجه به جزئیات
  • مهارت حل مساله خلاقانه
  • آشنایی با مبانی متره و برآورد
  • تسلط بر نرم‌افزارهای تخصصی مهندس
  • مهارت‌های تحلیلی
  • ابتکار و خلاقیت
  • توانایی کار تیمی
  • دانش IT خوب و قابل ‌قبول
  • آشنایی با نرم‌افزارهای عمومی
  • آشنایی با خواص دسته های اصلی مواد
  • مهارت‌های سازمانی موثر
  • مهارت رهبری

معرفی رشته مهندسی مواد به صورت کامل و جامع

نرم‌افزار‌های رشته مهندسی مواد و متالورژی

  1. نرم‌افزار Flow-3d
  2. نرم‌افزار Super Forge
  3. نرم‌افزار Atlas of phase Diagram
  4. نرم‌افزار Autoform
  5. نرم‌افزار MSC Fatigue
  6. نرم‌افزار Prosim
  7. نرم‌افزار SolidCast
  8. نرم‌افزار Substance Alchemist
  9. نرم‌افزار MAGMA
  10. نرم‌افزار Predict Corrosion
  11. نرم‌افزار Accelrys Materials Studio
  12. نرم‌افزار Mold Flow
  13. نرم‌افزار Periodic Table
  14. نرم‌افزار Image tool
  15. نرم‌افزار Pro Moldesign
  16. نرم‌افزار Key to Steel
  17. نرم‌افزار MSC Fatigue
  18. نرم‌افزار Table
  19. نرم‌افزار Zview
  20. نرم‌افزار آنالیز شیمیایی Xpert High Score
  21. نرم‌افزار RT

معرفی رشته مهندسی مواد به صورت کامل و جامع

رشته مهندسی مواد بدون کنکور

داوطلبانی که به دنبال قبولی در کنکور سراسری هستند باید در ساعات مشخصی دروس تخصصی را برای کنکور مطالعه کنند. سه درس تخصصی ریاضی، فیزیک و شیمی نقش مهمی را در قبولی داوطلبان در کنکور ایفا می‌کنند. داوطلبانی که به سوالات فیزیک، شیمی و ریاضی به بهترین شکل ممکن پاسخ می‌دهند درصدهای بالایی برای این دروس به دست می‌آورند. بنابراین داوطلبان با توجه به این شرایط با یک رتبه مناسب در رشته مهندسی مواد قبول می‌شوند. متاسفانه گاهی اوقات بنا به دلایل مختلف داوطلبان نمی‌توانند رتبه مناسبی در کنکور به دست آورند. همین موضوع نیز موجب می‌شود که آن‌ها در رشته مهندسی مواد قبول نشوند. آیا این پایان کار است؟ داوطلبان دیگر شانسی برای قبولی در کنکور ندارند؟ این پایان کار کنکور و انتخاب رشته نیست. سازمان سنجش با استفاده از دو روش کنکور و بدون کنکور برای رشته مهندسی مواد دانشجو قبول می‌کند.

رشته مهندسی مواد مانند سایر رشته‌های مهندسی گروه ریاضی بدون کنکور در اختیار داوطلبان قرار می‌گیرد. البته به این نکته توجه داشته باشید که این رشته با شرایط خاصی بدون کنکور ارائه می‌شود. داوطلبانی که نمرات و سوابق تحصیلی درخشانی دارند امکان ثبت‌نام بدون کنکور در رشته مهندسی مواد را دارند. بنابراین مهم‌ترین شرط پذیرش در رشته مهندسی مواد بدون کنکور داشتن نمرات و سوابق تحصیلی درخشان است. داوطلبان در دانشگاه‌های پیام نور، غیرانتفاعی و آزاد امکان ثبت‌نام بدون کنکور در رشته مهندسی مواد را دارند. اما دانشگاه‌های دولتی در دوره نوبت اول و نوبت دوم رشته مهندسی مواد را بدون کنکور در اختیار داوطلبان قرار نمی‌دهند.

لیست دانشگاه های دولتی برای مهندسی مواد بدون کنکور

  • دانشگاه صنعتی سهند
  • دانشگاه صنعتی بیرجند
  • مجتمع آموزش عالی گناباد
  • مجتمع آموزش عالی فنی و مهندسی اسفراین
  • دانشگاه صنعتی شريف محل تحصيل پرديس خودگردان مهندسي و علوم در جزيره كيش
  • و …

لیست دانشگاه های پیام نور برای مهندسی مواد بدون کنکور

  • دانشگاه پيام نور استان آذربايجان شرقي
  • دانشگاه پيام نور استان اردبيل
  • دانشگاه پيام نور استان اصفهان
  • دانشگاه پيام نور استان اصفهان – مركز زرين شهر
  • دانشگاه پيام نور استان بوشهر
  • دانشگاه پيام نور استان خوزستان
  • دانشگاه پيام نور استان سمنان
  • دانشگاه پيام نور استان فارس
  • دانشگاه پيام نور استان كرمان
  • دانشگاه پيام نور اراك
  • و …

لیست دانشگاه های غیرانتفاعی برای مهندسی مواد بدون کنکور

  • موسسه غیرانتفاعی دانش پژوهان پيشرو
  • موسسه غيرانتفاعي صنعتي فولاد
  • موسسه غيرانتفاعي عقيق
  • موسسه غيرانتفاعي علامه ناييني
  • موسسه غيرانتفاعي فرزانگان
  • موسسه غيرانتفاعي نقش جهان
  • دانشگاه غيرانتفاعي صنعتي سجاد
  • موسسه غيرانتفاعي مهر اروند
  • موسسه غيرانتفاعي زند شيراز
  • موسسه غيرانتفاعي اكباتان
  • موسسه غيرانتفاعي علامه دهخدا
  • و …

مزایا و معایب رشته مهندسی مواد

یکی از مهم‌ترین کارهایی که داوطلبان باید قبل از انتخاب رشته انجام دهند، بررسی مزایا و معایب رشته مهندسی مواد است. چرا داوطلبان باید با معایب و مزایای رشته مهندسی مواد آشنا شوند؟ داشتن اطلاعات کافی در مورد رشته مهندسی مواد به داوطلبان این امکان را می‌دهد تا آن‌ها با شناخت بیشتری به سراغ انتخاب رشته مهندسی مواد بروند و دید بهتری نسبت به این رشته تحصیلی داشته باشند. به نظر شما مهم‌ترین مزیت این رشته تحصیلی چیست؟ همان طور که در قسمت بالا نیز به آن اشاره کردیم رشته مهندسی مواد از بازار کار بسیار مناسبی برخوردار است. این بدین معنی است که داوطلبان بدون هیچ دغدغه‌ای امکان فعالیت در صنایع مختلف را دارند. یکی دیگر از مهم‌ترین مزایای رشته تحصیلی مهندسی مواد درآمد بالای این رشته است. مهندسان مواد از درآمد بالایی برخوردار هستند و حقوق بالایی دریافت می‌کنند.

یکی دیگر از مزایای تحصیل در رشته مهندسی مواد امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری است. داوطلبان به راحتی در گرایش‌های مختلف این رشته امکان ادامه تحصیل دارند. رشته مهندسی مواد در کنار مزایای خود چند چالش و دشواری نیز دارد. برخی از گرایش‌های رشته مهندسی مواد محیط‌های کاری دشواری دارند. به عنوان مثال برخی از مهندسان مواد باید در محیط‌های ریخته گری فعالیت کنند. این موضوع نیز گاهی اوقات بسیار دشوار است. مهم‌ترین چالش و دشواری این رشته به توانایی داوطلبان مربوط می‌شود. داوطلبانی که پس از فارغ‌التحصیلی توانایی یا مهارت خاصی نداشته باشند به راحتی امکان فعالیت در صنایع مختلف را ندارند. داوطلبان باید بتوانند در طول دوران تحصیل توانایی‌ها و مهارت‌های خود را افزایش دهند.

بهترین کشور برای مهاجرت مهندس مواد و متالورژی

رشته مهندسی مواد یکی از محبوب‌ترین رشته‌های تحصیلی در جهان است. این بدین معنی است که فارغ‌التحصیلان این رشته به راحتی امکان ادامه تحصیل و فعالیت در سایر کشورهای جهان را دارند. تسلط به زبان انگلیسی در کنار مدرک تحصیلی مرتبط امکان مهاجرت برای این رشته را در اختیار مهندسان مواد قرار می‌دهد. البته مهندسان مواد تحت هر شرایطی باید مهارت‌ها و توانایی‌های لازم را داشته باشند. بهترین کشورهای جهان برای مهاجرت رشته مهندسی مواد عبارتند از:

  • کانادا
  • استرالیا
  • آلمان
  • اتریش
  • سوئد

معرفی رشته مهندسی مواد به صورت کامل و جامع

دوره های آموزشی موسسه حرف آخر

داوطلبان در این مطلب به صورت جامع و کامل با تمامی ابعاد رشته مهندسی مواد آشنا شدند. رشته مهندسی مواد یکی از رشته‌های پردرآمد گروه ریاضی است که بازار کار بسیار مناسبی دارد. بنابراین داوطلبان با خیال راحت می‌توانند این رشته را به عنوان رشته دانشگاهی خود انتخاب کنند. قبولی در کنکور سراسری نیازمند یک رتبه مناسب است. داوطلبان باید دروس تخصصی را به بهترین شکل ممکن مطالعه کنند و در کنار دروس تخصصی حواسشان به دروس عمومی باشد. موسسه حرف آخر برای اینکه داوطلبان بتوانند به بهترین شکل ممکن برای کنکور سراسری آماده شوند، دوره‌های آموزشی خاصی را در اختیار داوطلبان قرار می‌دهد. دوره‌های آموزشی موسسه حرف آخر با استفاده از جدیدترین روش‌های آموزشی در اختیار داوطلبان قرار می‌گیرد. تمامی داوطلبان با هر سطح تحصیلی به راحتی می‌توانند مفاهیم دوره‌های آموزشی موسسه حرف آخر را متوجه شوند.

موسسه حرف آخر برای تدریس دوره‌های آموزشی خود با بهترین اساتید ایران همکاری می‌کند. این بدین معنی است که دوره‌های آموزشی حرف آخر توسط بهترین اساتید کشور تدریس می‌شوند. اساتیدی مانند عبدالرضا منتظری، مهران قاسمی، پیمان کامیار و علی سلوکی از جمله اساتید موسسه حرف آخر هستند. تمامی اساتید موسسه حرف آخر با استفاده از روش‌های خاص و الگوهای ابتکاری مفاهیم را به داوطلبان آموزش می‌دهند. موسسه حرف آخر برای راحتی داوطلبان نحوه ارائه دوره‌های آموزشی خود را تغییر داده است. این موسسه دوره‌های آموزشی خود را در بستر vod حرف آخر ارائه می‌کند. داوطلبان با استفاده از این روش به راحتی می‌توانند ویدیوهای آموزشی حرف آخر را به صورت آنلاین و آفلاین مشاهده کنند.

ترازهای لازم برای قبولی در رشته مواد

بسیاری از داوطلبان قبل از کنکور سراسری با این سوال مواجه می‌شوند که برای درس‌های عمومی و تخصصی چه ترازی باید کسب کنیم؟ ما در ادامه معرفی رشته مهندسی مواد به سراغ معرفی ترازهای لازم برای قبولی این رشته می‌رویم.

ایثارگر (25 درصد ظرفیت)

داوطلبی که توانسته در دانشگاه بناب قبول شود دارای رتبه در سهمیه 16452 و رتبه کشوری 162355 است. تراز این داوطلب 3956 و نوع دوره قبولی این داوطلب روزانه است. ترازهای درس‌های عمومی و تخصصی برای این داوطلب به صورت زیر است:

درس تراز
ادبیات فارسی 0 درصد
عربی 6 درصد
دین و زندگی 15 درصد
زبان انگلیسی 4 درصد
ریاضی 25 درصد
فیزیک 13 درصد
شیمی 5 درصد

ایثارگر (5 درصد ظرفیت)

داوطلبی که ساکن مراغه است توانسته در دانشگاه مراغه رشته مهندسی مواد قبول شود. رتبه در سهمیه این داوطلب 16396 و تراز او 4321 است. رتبه کشوری این داوطلب 80326 و ترازهای درس‌های عمومی و تخصصی این داوطلب به صورت زیر است:

درس تراز
ادبیات فارسی 29 درصد
عربی 12 درصد
دین و زندگی 16 درصد
زبان انگلیسی 17 درصد
ریاضی 3 درصد
فیزیک 27 درصد
شیمی 11 درصد

سهمیه در منطقه 1

مثال 1:

در ادامه معرفی رشته مهندسی مواد به سراغ بررسی ترازهای داوطلبان در منطقه 1 می‌رویم. داوطلبی که توانسته در دانشگاه امیرکبیر قبول شود دارای رتبه کشوری 4562 است. این داوطلب توانسته رتبه در سهمیه 1909 و تراز 7725 برای این رشته را کسب کند. ترازهای این داوطلب برای درس‌های عمومی و تخصصی به صورت زیر است:

درس تراز
ادبیات فارسی 49 درصد
عربی 51 درصد
دین و زندگی 40 درصد
زبان انگلیسی 62 درصد
ریاضی 83 درصد
فیزیک 72 درصد
شیمی 26 درصد

مثال 2:

داوطلبی که ساکن شهر تبریز است توانسته با رتبه کشوری 36251 در دانشگاه صنعتی سهند تبریز در رشته مهندسی مواد قبول شود. رتبه در سهمیه این داوطلب 12366 و تراز این داوطلب 6215 است. ترازهای این داوطلب برای درس‌های عمومی و تخصصی به صورت زیر است:

درس تراز
ادبیات فارسی 42 درصد
عربی 17 درصد
دین و زندگی 37 درصد
زبان انگلیسی 14 درصد
ریاضی 35 درصد
فیزیک 45 درصد
شیمی 53 درصد

سهمیه در منطقه 2:

در مثالی دیگر به سراغ داوطلبی می‌رویم که توانسته در دانشگاه امیرکبیر برای رشته مهندسی مواد قبول شود. این داوطلب دارای رتبه کشوری 4123 و رتبه در سهمیه 2128 است. ترازهای این داوطلب برای درس‌های عمومی و تخصصی به صورت زیر است:

درس تراز
ادبیات فارسی 44 درصد
عربی 65 درصد
دین و زندگی 39 درصد
زبان انگلیسی 61 درصد
ریاضی 62 درصد
فیزیک 59 درصد
شیمی 36 درصد

سهمیه در منطقه 3:

مثال 1:

داوطلبی با تراز 5213 توانسته در دانشگاه رازی کرمانشاه برای رشته مهندسی مواد قبول شود. این داوطلب دارای رتبه کشور 45217 و رتبه در سهمیه 15326 است. ترازهای این داوطلب برای درس‌های عمومی و تخصصی به صورت زیر است:

درس تراز
ادبیات فارسی 11 درصد
عربی 32 درصد
دین و زندگی 21 درصد
زبان انگلیسی 0 درصد
ریاضی 26 درصد
فیزیک 33 درصد
شیمی 9 درصد

مثال 2:

داوطلبی که ساکن شهر بناب است توانسته در دانشگاه بناب برای رشته مهندسی مواد قبول شود. رتبه کشوری این داوطلب 48265 و رتبه در سهمیه او 12322 است. این داوطلب برای درس‌های عمومی و تخصصی ترازهای زیر را کسب کرده است:

درس تراز
ادبیات فارسی 25 درصد
عربی 15 درصد
دین و زندگی 27 درصد
زبان انگلیسی 19 درصد
ریاضی 22 درصد
فیزیک 42 درصد
شیمی 13 درصد

آخرین رتبه قبولی مهندسی مواد و متالورژی

سال تحصیلی رتبه سهمیه جنسیت دانشگاه دوره کارنامه
1399 12145 ایثارگر (25 درصد ظرفیت) زن دانشگاه بیرجند روزانه کارنامه
1399 12321 ایثارگر (25 درصد ظرفیت) زن دانشگاه ملایر روزانه کارنامه
1399 16452 ایثارگر (25 درصد ظرفیت) زن دانشگاه بناب روزانه کارنامه
1399 15126 ایثارگر (5 درصد ظرفیت) زن دانشگاه شهید باهنر – کرمان روزانه کارنامه
1399 16396 ایثارگر (5 درصد ظرفیت) زن دانشگاه مراغه روزانه کارنامه
1399 1909 منطقه 1 مرد دانشگاه صنعتی امیرکبیر روزانه کارنامه
1399 2470 منطقه 1 زن دانشگاه علم و صنعت ایران – تهران روزانه کارنامه
1399 2654 منطقه 1 مرد دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی روزانه کارنامه
1399 3265 منطقه 1 مرد دانشگاه علم و صنعت ایران – تهران روزانه کارنامه
1399 9256 منطقه 1 زن دانشگاه فردوسی – مشهد روزانه کارنامه
1399 12366 منطقه 1 زن دانشگاه صنعتی سهند – تبریز روزانه کارنامه
1399 2128 منطقه 2 مرد دانشگاه صنعتی امیرکبیر روزانه کارنامه
1399 12322 منطقه 3 زن دانشگاه بناب روزانه کارنامه
1399 13265 منطقه 3 زن دانشگاه سمنان روزانه کارنامه
1399 15326 منطقه 3 زن دانشگاه رازی کرمانشاه روزانه کارنامه

بهترین دانشگاه‌ های جهان برای رشته مهندسی مواد و متالورژی

  1. دانشگاه صنعتی نانیانگ
  2. دانشگاه استنفورد
  3. دانشگاه چینهوا
  4. موسسه فناوری ماساچوست
  5. موسسه فناوری جورجیا
  6. دانشگاه کالیفرنیا
  7. دانشگاه پکینگ
  8. دانشگاه هاروارد

دانشگاه های دولتی مهندسی مواد و متالورژی

بخش اول

  • دانشگاه بوعلی سینا – همدان
  • دانشکده فنی و مهندسی گلپایگان
  • دانشگاه صنعتی سهند – تبریز
  • دانشگاه شهید چمران – اهواز
  • دانشگاه رازی – کرمانشاه
  • دانشگاه شهید مدنی آذربایجان – تبریز
  • دانشگاه تبریز
  • دانشگاه صنعتی شاهرود
  • دانشگاه صنعتی شریف – تهران
  • مجتمع آموزش عالی فنی و مهندسی اسفراین

بخش دوم

  • دانشگاه بناب
  • دانشگاه شهرکرد
  • دانشگاه زنجان
  • دانشگاه ملایر
  • دانشگاه شیراز
  • دانشگاه یاسوج
  • دانشگاه صنعتی همدان
  • مجتمع آموزش عالی گناباد
  • دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی – تهران
  • دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) – قزوین

بخش سوم

  • دانشگاه ارومیه
  • دانشگاه شهید چمران – اهواز
  • دانشگاه صنعتی بیرجند
  • دانشگاه مراغه
  • دانشگاه صنعتی اصفهان
  • دانشگاه شهید باهنر – کرمان
  • دانشگاه سمنان
  • دانشگاه رازی – کرمانشاه
  • مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا
  • دانشگاه علم و صنعت ایران – تهران
  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه یاسوج

بخش چهارم

  • دانشگاه اراک
  • دانشگاه کاشان
  • دانشگاه صنعتی بابل
  • دانشگاه سیستان و بلوچستان – زاهدان
  • دانشگاه صنعتی امیرکبیر – تهران
  • دانشگاه حکیم سبزواری – سبزوار
  • دانشگاه فردوسی مشهد
  • دانشگاه شهرکرد
  • دانشگاه یزد

دانشگاه های غیرانتفاعی مهندسی مواد و متالورژی

بخش اول

  • دانشگاه غیرانتفاعی صنعتی سجاد – مشهد
  • موسسه غیرانتفاعی صنعتی فولاد – فولاد شهر اصفهان
  • موسسه غیرانتفاعی اکباتان – قزوین
  • موسسه غیرانتفاعی مهر اروند – آبادان
  • موسسه غیرانتفاعی فرزانگان – اصفهان
  • موسسه غیرانتفاعی علامه دهخدا – قزوین

بخش دوم

  • دانشگاه غیرانتفاعی علم و هنر – یزد (محل تحصیل واحد یزد)
  • موسسه غیرانتفاعی عقیق – شاهین شهر اصفهان
  • موسسه غیرانتفاعی کار (محل تحصیل واحد رفسنجان)
  • موسسه غیرانتفاعی علامه نایینی – نایین
  • موسسه غیرانتفاعی نقش جهان – اصفهان
  • موسسه غیرانتفاعی دانش پژوهان پیشرو – اصفهان

دانشگاه های پیام نور مهندسی مواد و متالورژی

  • دانشگاه پیام نور استان آذربایجان شرقی – مرکز تبریز
  • دانشگاه پیام نور استان مرکزی – مرکز اراک
  • دانشگاه پیام نور استان تهران – تهران شمال
  • دانشگاه پیام نور استان سمنان – مرکز سمنان
  • دانشگاه پیام نور استان فارس – واحد اقلید
  • دانشگاه پیام نور استان اصفهان – مرکز زرین شهر
  • دانشگاه پیام نور استان اصفهان – مرکز اصفهان
  • دانشگاه پیام نور استان بوشهر – مرکز بوشهر
  • دانشگاه پیام نور استان فارس – مرکز شیراز
  • دانشگاه پیام نور استان کرمان – مرکز کرمان
  • دانشگاه پیام نور استان اردبیل – مرکز اردبیل
  • دانشگاه پیام نور استان خوزستان – مرکز اهواز

دانشگاه های آزاد مهندسی مواد و متالورژی

  • دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات
  • دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی
  • دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب
  • دانشگاه آزاد واحد کرج
  • دانشگاه آزاد واحد تهران شمال
  • دانشگاه آزاد واحد تبریز
  • دانشگاه آزاد واحد نجف آباد
  • دانشگاه آزاد واحد اهواز
  • دانشگاه آزاد واحد علوم پزشکی آزاد تهران
  • دانشگاه آزاد واحد اصفهان – خوراسگان
  • دانشگاه آزاد واحد اسلامشهر
  • دانشگاه آزاد واحد پرند
  • دانشگاه آزاد واحد تهران غرب
  • دانشگاه آزاد واحد قزوین
  • دانشگاه آزاد واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری
  • دانشگاه آزاد واحد شیراز
  • دانشگاه آزاد واحد خمینی شهر
  • دانشگاه آزاد واحد پردیس
  • دانشگاه آزاد واحد رودهن
  • دانشگاه آزاد واحد فیروزکوه
  • دانشگاه آزاد واحد مشهد
  • دانشگاه آزاد واحد کرمان

سوالات متداول در مورد رشته مهندسی مواد و متالورژی

1) آیا پذیرش در رشته مهندسی مواد و متالورژی بدون شرکت در آزمون سراسری امکان‌پذیر است؟

بله رشته مهندسی مواد و متالورژی جزو رشته‌های بدون کنکور گروه ریاضی است. داوطلبان می‌توانند با توجه به نمرات و سوابق تحصیلی خود در این رشته بدون کنکور پذیرش شوند.

2) کدام دروس دبیرستان برای قبولی در این رشته اهمیت زیادی دارند؟

سه درس تخصصی ریاضی، فیزیک و شیمی مهم‌ترین درس‌های تخصصی برای پذیرش در این رشته هستند.

3) آیا امکان تحصیل در مقاطع بالاتر در این رشته وجود دارد؟

بله دانشجویان می‌توانند در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در گرایش‌های مختلف این رشته به ادامه تحصیل بپردازند.

4) این رشته در کدام زیرگروه ریاضی قرار دارد؟

رشته مواد با توجه به آخرین تغیرات کنکور در هیچ زیرگروهی قرار ندارد. تمامی رشته‌های گروه ریاضی در یک گروه قرار دارند.

5) مقطع لیسانس رشته مواد چقدر طول می‌کشد؟

مقطع کارشناسی این رشته در یک مدت زمان 4 ساله در اختیار داوطلبان قرار می‌گیرد.

شما می‌توانید برای داشتن هر گونه اطلاعات بیشتر در مورد رشته‌های دانشگاهی به وبلاگ موسسه حرف آخر مراجعه کنید و برای اطلاع از آخرین اخبار کنکور به کانال تلگرام حرف آخر مراجعه کرده و از آخرین اخبار کنکور مطلع شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

دانلود برنامه موفقیت ۱۰۰ روزه در کنکور

این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.