بارم بندی عربی امتحان نهایی رشته ریاضی و تجربی

بدون دیدگاه

تغییرات کنکور سراسری از جنبه‌های بسیار زیادی بر روی نحوه مطالعه داوطلبان و دانش‌آموزان بر روی امتحانات نهایی تاثیر گذاشته است. این بدنی معنی است که داوطلبان نه تنها با تغییرات زیادی در کنکور مواجه هستند بلکه امتحانات نهایی نیز تحت تاثیر این آزمون بزرگ قرار گرفته است. با توجه به آخرین تغییرات کنکور سراسری نمرات امتحانات نهایی تاثیر قطعی بر روی رتبه نهایی داوطلبان دارد. به عبارت دیگر رتبه کنکور سراسری ترکیبی از امتحانات نهایی و رتبه کنکور دانش‌آموزان است. تیم محتوای حرف آخر با توجه به اهمیت امتحانات نهایی در هر مطلب به سراغ بارم بندی یا بودجه بندی امتحانات نهایی می‌رود. دانش‌آموزان و داوطلبان در این مطلب با بارم بندی عربی امتحان نهایی رشته ریاضی و تجربی آشنا می‌شوند.

همانطور که می‌دانید امتحانات نهایی توسط مدرسه و معلم دانش‌آموزان طراحی نمی‌شوند. این امتحانات به صورت سراسری در کل کشور برگزار می‌شوند و دانش‌آموزان باید در یک ساعت مشخص در مراکز امتحانی حضور داشته باشند و در یک مدت زمان مشخص به سوالات دروس پاسخ دهند. امتحانات نهایی در خرداد برگزار می‌شوند و اداره آموزش و پرورش هر استان برنامه امتحانات را مشخص کرده و امتحانات را برگزار می‌کند. با توجه به اینکه تاثیر معدل در کنکور 1403 به صورت قطعی اعمال می‌شود، داوطلبان باید توجه زیادی به امتحانات نهایی تک تک دروس داشته باشند.

درس عربی یکی از دروس دشوار برای داوطلبان هر دو گروه تجربی و ریاضی است. کمتر داوطلب یا دانش‌آموزی وجود دارد که به درس عربی علاقمند باشند. اما در هر صورت این درس باید برای امتحانات نهایی به خوبی مطالعه شود. تیم محتوای حرف آخر در این مطلب به سراغ بارم بندی عربی امتحان نهایی می‌رود و سوالات مهم این درس را مشخص می‌کند.

 

 

 

ویدیو بررسی بارم بندی امتحان نهایی عربی رشته ریاضی و تجربی توسط استاد حامی وحدت و استاد مهرداد مشایخی

استاد حامی وحدت و استاد مهرداد مشایخی در ویدیو بالا داوطلبان گروه تجربی و ریاضی را با بارم بندی امتحان نهایی عربی آشنا می‌کنند. بارم بندی این ویدیو مربوط به سال 1402 است و به صورت جامع و کامل توسط این دو استاد برتر موسسه حرف آخر بررسی می‌شود. این دو استاد برتر موسسه حرف آخر در این ویدیو مباحث مهم و پر تکرار درس عربی در امتحانات نهایی را بررسی می‌کنند تا داوطلبان نسبت به سوالات نهایی سال بعد دید بهتری داشته باشند. بدون شک اکثر داوطلبان به دنبال بارم بندی امتحان نهایی عربی تجربی و ریاضی هستند.

 

بارم بندی امتحان نهایی عربی رشته ریاضی و تجربی

تاثیر معدل امتحانات نهایی در کنکور

بدون شک تمامی داوطلبان از این موضوع مطلع هستند که معدل امتحانات نهایی تاثیر قطعی بر روی رتبه نهایی کنکور دارد. با توجه به اعلام سازمان سنجش تاثیر معدل در کنکور 1403 به صورت قطعی و به میزان 50 درصد محاسبه می‌شود. این موضوع به خوبی نشان می‌دهد که داوطلبان و دانش‌آموزان باید توجه زیادی به امتحانات نهایی داشته باشند. یکی از دروس مهم امتحانات نهایی برای دانش‌آموزان گروه تجربی و ریاضی درس عربی است. درس عربی در هر حالتی بلای جان داوطلبان است. این درس دشوار اکثر اوقات داوطلبان را اذیت می‌کند و چالش‌های زیادی برای داوطلبان ایجاد می‌کند. اما قطعا داوطلبان از این موضوع مطلع هستند که موسسه حرف آخر دوره‌های آموزشی تشریحی مناسبی برای درس عربی دارد و داوطلبان نباید به هیچ عنوان نگران باشند.

با توجه به تمامی این تعاریف داوطلبان باید به خوبی این موضوع را درک کنند که مطالعه دروس عمومی و تخصصی برای امتحانات نهایی بسیار اهمیت دارند، زیرا معدل آن‌ها تاثیر قطعی بر روی رتبه نهایی داوطلبان دارد. درس عربی نیز در امتحانات نهایی سوال‌های سختی دارد. ما در این مطلب در دو بخش مختلف به بررسی بارم بندی امتحان نهایی عربی رشته ریاضی و تجربی می‌رویم. داوطلبان در بخش اول یک ویدیو کامل از استاد وحدت و استاد مهرداد مشایخی مشاهده می‌کنند. سپس در بخش دوم به صورت جامع و کامل می‌توانند با بارم بندی امتحان نهایی عربی رشته ریاضی و تجربی آشنا شوند. لطفا به این نکته توجه داشته باشید که این بارم بندی تنها برای امتحانات نهایی دوازدهم در سال 1402 است.

دانش‌آموزان و داوطلبان پایه دوازدهم با توجه به بارم بندی امتحان نهایی عربی رشته ریاضی و تجربی می‌توانند از نحوه ارزشیابی و اهمیت هر مبحث عربی در امتحانات مطلع شوند.

 

آگاهی از بارم بندی امتحان نهایی عربی رشته ریاضی و تجربی موجب می‌شود که دانش‌آموزان پایه دوازدهم یا متقاضیان ترمیم معدل توانمندی برنامه‌ریزی مناسبی برای اولویت‌بندی مباحث داشته باشند. با توجه به این شرایط داوطلبان می‌توانند مباحث پر اهمیت را بیشتر مطالعه کنند و زمان بیشتری برای این مطالب در نظر داشته باشند.

 

 

تاثیر معدل امتحانات نهایی در کنکور

 

 

بارم بندی عربی امتحان نهایی دوازدهم تجربی و ریاضی

قبل از اینکه به سراغ بررسی دقیق بارم بندی امتحان نهایی عربی تجربی و ریاضی برویم باید به این نکته اشاره کنیم که این بارم بندی بر اساس امتحانات نهایی خرداد 1402 است. داوطلبان و دانش‌آموزان در این امتحان با 14 سوال مهم روبه‌رو شدند که در حالت کلی این سوالات 55 قسمت داشت. البته یک نکته مهم نیز در مورد این امتحان وجود دارد و آن نیز مدت زمان پاسخگویی است. دانش‌آموزان در یک مدت زمان 80 دقیقه‌ای و در 3 صفحه به سوالات عربی پاسخ دادند. تمامی این موارد به خوبی نشان می‌دهند که رویکرد امتحانات نهایی تغییر کرده است و مانند سال‌های اخیر نیست.

دانش‌آموزان و داوطلبانی که با بارم بندی امتحان نهایی عربی تجربی و ریاضی آشنا هستند دید بهتری نسبت به سوالات عربی پیدا می‌کنند و در امتحانات شانس بیشتری برای کسب نمرات بالا دارند. بارم بندی امتحان عربی شامل مهارت‌های مختلفی است. داوطلبان باید در امتحان عربی توانایی پاسخگویی به سوالات مختلف مهارت‌های واژه‌شناسی، مهارت ترجمه به فارسی، مهارت شناخت و کاربرد قواعد و مهارت درک و فهم را داشته باشند.

داوطلبان و دانش‌آموزان باید هنگام مطالعه عربی دوازدهم به مباحث مهم توجه زیادی داشته باشند. برخی از مفاهیم سالانه توسط طراحان سوال در امتحانات نهایی درج می‌شوند. بنابراین داوطلبان باید به سراغ مطالعه این مفاهیم بروند تا نمرات بالایی در امتحانات کسب کنند. داوطلبان با مطالعه بارم بندی هر فصل از اهمیت هر فصل در امتحانات نهایی مطلع می‌شوند و زمان خود را با توجه به اهمیت هر بخش تقسیم می‌کنند.

نگاه اجمالی به بارم بندی سوالات عربی دوازدهم

  • ترجمه
  • شناخت فعل
  • عربی یازدهم
  • محل اعرابی
  • مفهوم
  • قواعد دوازدهم
  • درک متن
  • تحلیل صرفی

بارم بندی عربی نهایی دوازدهم

ترجمه: سوالات 1 الی 4 + 9/25 نمره

همانطور که در بخش بالایی نیز به آن اشاره کردیم درس عربی در امتحان نهایی از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است. داوطلبان باید مهارت‌های مختلفی مانند مهارت درک و فهم، مهارت شناخت و قواعد کاربرد، مهارت ترجمه به فارسی و … را به خوبی یاد بگیرند. ما در این بخش به سراغ بخش ترجمه می‌رویم. قبل از همه چیز به این نکته دقت داشته باشید که بخش ترجمه از بخش‌های زیر تشکیل شده است:

  1. ترجمه کلمات خط کشیده شده: 1 نمره
  2. متضاد و مترادف: 0/5 نمره
  3. شناسایی کلمات غریب: 0/25
  4. ترجمه جملات متن و تمرین: 7/5 نمره

داوطلبان باید در بخش ترجمه به سوالات چهار قسمت پاسخ دهند. این قسمت‌ها از سوالات مختلفی تشکیل شده‌اند و هر بخش بارم بندی متفاوتی دارد. مهم‌ترین بخش قسمت ترجمه، ترجمه جملات متن و تمرین است. این بخش یک بارم 7 و نیم نمره‌ای دارد. این بدین معنی است که داوطلبان با پاسخگویی به سوالات این بخش شانس بسیار بالایی برای کسب نمره بالا دارد.

1) ترجمه کلمات خط کشیده شده

یکی از سوالات بخش ترجمه به سوالات ترجمه کلمات خط کشیده شده مربوط می‌شود. داوطلبان و دانش‌آموزان باید در این بخش کلماتی که زیر آن‌ها خط کشیده است را با دقت بسیار زیادی ترجمه کنند. این بخش تنها 1 نمره از سوالات بخش ترجمه را شامل می‌شود.

2) متضاد و مترادف

داوطلبان در این بخش با یک جمله روبه‌رو می‌شوند. آن‌ها باید در این بخش مترادف و متضاد جمله را با دقت انتخاب کنند. بارم بندی این بخش به صورت نیم نمره است. این بدین معنی است که داوطلبان با پاسخگویی به سوال این بخش تنها نیم نمره به دست می‌آورند.

3) شناسایی کلمات غریب

بخش شناسایی کلمات غریب در قسمت تمرین‌های کتاب درسی عربی دوازدهم وجود دارد. این بدین معنی است که داوطلبان با مطالعه کتاب درسی عربی می‌توانند به راحتی به سوالات این بخش پاسخ دهند. داوطلبان اگر به صورت کامل لغات کتاب درسی را یاد بگیرند به هیچ عنوان مشکلی هنگام پاسخگویی به این سوال نخواهند داشت. نمره این بخش نیز 0/25 است.

4) ترجمه جملات متن و تمرین

داوطلبان باید در این بخش جملات متن کتاب درسی و تمرین‌های این کتاب را به خوبی بلد باشند تا بتوانند به سوالات این بخش پاسخ دهند. گاهی اوقات طراحان سوال، سوالات این بخش را همانند کتاب طراحی نمی‌کنند و تغییراتی ایجاد می‌کنند. بنابراین داوطلبان برای پاسخگویی به سوالات بخش ترجمه باید تسلط بسیار زیادی بر روی مفاهیم و قسمت ترجمه داشته باشند. این بخش شامل 7 و نیم نمره است و بیشترین نمره بخش ترجمه را شامل می‌شود.

 

بارم بندی عربی امتحان نهایی رشته ریاضی و تجربی

 

ترجمه و قواعد پایه: سوالات 5 الی 9 + 5/5 نمره

داوطلبان باید در این بخش به سوالات 5 الی 9 با نام بخش ترجمه و قواعد پایه پاسخ دهند. این بخش‌ از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است که داوطلبان در بخش زیر با آن آشنا می‌شوند:

  1. ترجمه تستی: 0/5 نمره
  2. ترجمه جملات به صورت جای خالی: 1 نمره
  3. ترجمه افعال: 1/5 نمره
  4. تعیین فعل مناسب در جای خالی: 0/5 نمره
  5. اسم فاعل، اسم تفضیل ….: 2 نمره

1) ترجمه تستی

داوطلبان در این بخش نیز با ترجمه روبه‌رو می‌شوند. آن‌ها در این بخش با یک جمله عربی روبه‌رو می‌شوند. داوطلبان باید از میان دو گزینه تستی ترجمه صحیح را پیدا کنند و به سوال پاسخ دهند. این بخش تنها 0/5 نمره دارد و داوطلبان را با مشکل زیادی روبه‌رو نمی‌کند. سوالات این بخش معمولا از قسمت تمرین انتخاب و طراحی می‌شود. داوطلبان اگر به دنبال پاسخگویی به سوالات این بخش هستند باید قواعد دستوری را به خوبی مطالعه کنند. داوطلبان در این بخش به دو سوال پاسخ می‌دهند.

2) ترجمه جملات به صورت جای خالی

همانطور که از نام این بخش نیز مشخص است داوطلبان باید در این بخش به سوالات جای خالی ترجمه پاسخ دهند. این بخش شامل یک نمره است و داوطلبان را با مشکلات زیادی روبه‌رو نمی‌کند.

3) ترجمه افعال

یکی از مهم‌ترین سوالات درس عربی در امتحان نهایی به ترجمه افعال مربوط می‌شود. داوطلبان برای اینکه بتوانند به سوالات این بخش پاسخ دهند باید قواعد دستوری عربی دهم، یازدهم و دوازدهم را به خوبی بلد باشند. این بدین معنی است که بخش ترجمه افعال تنها به عربی دوازدهم مربوط نمی‌شود. بارم بندی این بخش به صورت 1/5 نمره است. داوطلبان در این بخش باید با تمامی اشکال فعل آشنا باشند.

4) تعیین فعل مناسب در جای خالی

داوطلبانی که به دنبال پاسخگویی به سوالات این بخش هستند باید قواعد پایه را به خوبی بدانند. شناخت فعل در این بخش از اهمیت زیادی برخوردار است. این بخش نیز 0/5 نمره امتحان عربی را شامل می‌شود.

5) اسم فاعل، اسم تفضیل

یکی از دشوارترین بخش‌های ترجمه و قواعد پایه به قسمت اسم فاعل، اسم تفصیل و … مربوط می‌شود. داوطلبان در این بخش با یک جمله روبه‌رو می‌شوند که باید با توجه به نوع سوال اسم فاعل، اسم تفضیل، اسم مفعول و … را پیدا کنند. سپس در قسمت بعدی داوطلبان با سوال ترجمه این افعال روبه‌رو می‌شوند. این قسمت در حالت کلی 2 نمره دارد.

 

بارم بندی امتحان نهایی عربی رشته ریاضی و تجربی

 

ترجمه و قواعد پایه: سوالات 10 الی 12 + 3/5 نمره

داوطلبان در بخش سوم نیز با سوالات ترجمه و قواعد پایه روبه‌رو هستند. آن‌ها باید از سوال 10 الی 12 به سوالات این بخش به صورت زیر پاسخ دهند:

  • قواعد عربی دوازدهم: 1/25 نمره
  • تعیین کلمه مناسب با توجه به مفهوم جمله: 1 نمره
  • محل اعرابی (نقش کلمات): 1/25 نمره

1) قواعد عربی دوازدهم

این قسمت بر اساس قواعد درس عربی در پایه دوازدهم در اختیار داوطلبان قرار می‌گیرد. داوطلبان به راحتی امکان پاسخگویی به سوالات این بخش و به دست آوردن یک نمره 1/25 صدمی را دارند.

2) تعیین کلمه مناسب با توجه به مفهوم جمله

داوطلبان باید در این بخش با لغات آشنا باشند تا با توجه به جای خالی و جمله یک کلمه مناسب را انتخاب کنند. این بخش شامل 1 نمره است. این بخش در تمرینات کتاب نیز وجود دارد.

3) محل اعرابی (نقش کلمات)

داوطلبان برای پاسخگویی به سوالات این بخش باید با قواعد عربی دهم و یازدهم نیز به خوبی آشنا باشند. طراحان سوال در این قسمت جملاتی را در اختیار داوطلبان قرار می‌دهند و از آن‌ها می‌خواهند نقش هر کلمه را مشخص کنند.

 

بارم بندی عربی امتحان نهایی رشته ریاضی و تجربی

 

 

درک متن و تحلیل صرفی: سوال 13 الی 14 + 1/5 نمره

آخرین بخش سوالات درس عربی در امتحان نهایی خرداد به درک متن و تحلیل صرفی مربوط می‌شود. داوطلبان در این بخش به سوالات دو بخش به صورت زیر پاسخ می‌دهند:

  • درک متن: 1 نمره
  • تحلیل صرفی: 5/0 نمره

1) درک متن

پاسخگویی به سوالات درک متن نیازمند مهارت زیادی است. داوطلبان باید متن را با دقت زیادی مطالعه کنند و به سوالات مربوطه پاسخ دهند. این بخش شامل 1 نمره است.

2) تحلیل صرفی

بخش تحلیل صرفی یکی از ساده‌ترین بخش‌های عربی در بارم بندی امتحان نهایی عربی رشته ریاضی و تجربی است. این بخش شامل 0/5 نمره است و داوطلبان را با چالش زیادی روبه‌رو نمی‌کند.

 

بارم بندی امتحان نهایی عربی رشته ریاضی و تجربی

 

عربی تشریحی حرف آخر با تدریس استاد وحدت

درس عربی یک درس دشوار برای داوطلبان گروه ریاضی و تجربی محسوب می‌شود. این درس همیشه داوطلبان را با چالش‌هایی روبه‌رو می‌کند. اما داوطلبان نباید دیگر نگران این درس باشند، زیرا موسسه حرف آخر برای این درس یک دوره آموزشی منحصربه‌فرد دارد. عربی تشریحی حرف آخر استاد وحدت تمامی مشکلات داوطلبان را برای پاسخگویی به سوالات در امتحان نهایی حل کرده است. داوطلبان و دانش‌آموزان پایه دوازدهم رشته تجربی و ریاضی با مطالعه عربی تشریحی حرف آخر استاد وحدت به راحتی امکان کسب نمره 20 را دارند. شما می‌توانید برای داشتن اطلاعات بیشتر در مورد عربی استاد وحدت به لینک زیر مراجعه کنید:

 

عربی حرف آخر

 

نکات مهم در مورد امتحان نهایی عربی دوازدهم

این نکات از طریق آموزش و پرورش در اختیار طراحان سوال قرار می‌گیرد تا سوالات بر این اساس طراحی شوند:

  • سوالات امتحان عربی کاملا حرکت گذاری می‌شوند.
  • صورت سوال از نظر ساختاری و واژگانی در حد فهم دانش‌آموز است.
  • در طراحی سوال امتحان نوبت اول طراح مجاز است تا یک نمره در بارم بندی تغییراتی اجرا کند، اما در نوبت دوم باید بارم بندی دقیقا رعایت شود.
  • حجم اصلی سوالات امتحانی ترجمه از عربی به فارسی و كاربرد واژگان تنوع دارد.
  • در بسیاری از موارد سوالات بخش‌های مختلف با هم تلفیق می‌شوند و تفکیک مهارت‎های زبانی امکان ندارد. به عنوان مثال در بخش مهارت ترجمه امکان دارد در یک جمله چند مفهوم مختلف همزمان مطرح شود.
  • نمره سوال امتحان نوبت اول و دوم از بیست نمره است.
  • در سوال ” ترجمه دقیق فعلها ” یك یا دو قرینه مانند اسم و ضمیر باید در جمله وجود داشته باشد تا دانش‌آموز به كمک آن‌ها بتواند فعل مورد نظر را دقیق ترجمه كند.
  • در بخش قواعد شیوه طرح سوال فقط بر مبنای تشخیص فعل ماضی، مضارع، امر و نهی در جمله و تعیین فعل مناسب برای جای خالی و نیز ترجمه از عربی به فارسی است.
  • در سوالات چندگزینه‌ای دو یا سه گزینه ارائه می‌شود.

سایر نکات مهم در امتحان نهایی عربی

  • طرح سوال از فعل‌هایی مانند «تَعلَّموا» ، «تَعارفوا» كه می‌توانند ماضی یا امر باشند باید در جمله و همراه قرائن مناسب باشد. بهتر است از طرح چنین سوالاتی در امتحان خودداری شود.
  • در تشخیص و ترجمه فعل‌های ماضی ساده، ماضی استمراری، ماضی منفی، مضارع منفی و مستقبل و نیز مصدر در جمله باید فقط موارد صحیح و سالم طراحی شود و اگر از معتل سوالی طرح شد نباید تغییراتی مانند اعلال حذف داشته باشد.
  • آموزش و ارزشیابی مطابقت عدد و معدود و ویژگی‌های معدود و مطابقت موصوف و صفت مطلقا از اهداف كتاب درسی نیست. اما حفظ عددهای اصلی یك تا صد و عددهای ترتیبی یکم تا بیستم از اهداف كتاب است.
  • طرح سوال در مورد تشخیص ضمیر و اسم اشاره مناسب برای جای خالی در جمله با توجه به قرائن در قالب سوال چندگزینه‌ای اشکالی ندارد؛ اما باید توجه داشت كه چنین مواردی از اهداف کتاب درسی نیست.
  • در تشخیص محل اعرابی در جمله، نهادن اِعراب رفع، نصب و جر از اهداف كتاب نیست و كلمات جمله ارائه شده باید كاملا اعراب گذاری شده باشند.
  • در تشخیص مشتقات، ذكر جامد و مشتق لازم نیست، اما ذكر نوع كلماتی مانند حاكم، محکوم، َمحکمه، أَحکم لازم است.
  • در بخش تحلیل صرفی و اعراب می‌توان مانند تمرین كتاب عمل كرد، یعنی سوال دو گزینه‌ای نیز طرح كرد.
  • تغییر دادن جملات كتاب در امتحان جایز است، به شرط اینکه منطقی باشد و موجب نشود كه بیشتر دانش‌آموزان دچار اشکال شوند. هدف این است كه دانش آموز طوطی وار عبارت‌ها را حفظ نکند. بدیهی است كه آیات و احادیث و ضرب المثل‌ها را نمی‌توان تغییر داد.

سوالات متداول در مورد بارم بندی امتحان نهایی عربی رشته ریاضی و تجربی

1) بارم بندی امتحان نهایی عربی در سال 1402 با توجه به چه معیاری آماده شده است؟

این بارم بندی بر اساس امتحان نهایی خرداد در سال 1402 و بر اساس سوالات عربی آماده شده است.

2) آیا بارم بندی امتحان نهایی هر سال یکسان است؟

نه خیر – بارم بندی هر درس عمومی و تخصصی در هر سال تحصیلی می‌تواند با سال‌های اخیر متفاوت باشد.

3) اطلاع از بارم بندی نهایی درس عربی چه کمکی به دانش‌آموزان و داوطلبان می‌کند؟

داوطلبان با مطالعه بارم بندی امتحان عربی نهایی با سوالات مهم و پر تکرار عربی بیشتر آشنا می‌شوند.

4) آیا بارم بندی امتحانات نهایی در خرداد ۱۴۰۲ دارای حذفیات است؟

خیر، بر اساس اعلام آموزش و پرورش در امتحانات نهایی خرداد ۱۴۰۲ هیچ مبحث درسی از عربی حذف نشده است.

5) بارم بندی درس عربی چیست؟

بارم بندی درس عربی نشان می‌دهد چند نمره از بخش‌های مختلف عربی در امتحان نهایی طراحی می‌شود. داوطلبان با مطالعه این بارم بندی شانس بیشتری برای به دست آوردن نمره 20 دارند.

شما می‌توانید برای داشتن اطلاعات بیشتر در مورد بارم بندی تمامی دروس به  تلگرام حرف آخر مراجعه کنید و در کنار آن از آخرین اخبار کنکور نیز مطلع شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.