همانطور که میدانید دروس عمومی از کنکور سراسری حذف شدهاند. دانشآموزان و داوطلبان با همین تصور، دروس عمومی را برای امتحانات نهایی نیز مطالعه نمیکنند. اما این بزرگترین اشتباه دانشآموزان و داوطلبان برای قبولی در کنکور سراسری است. تمامی دروس عمومی در امتحانات نهایی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند، زیرا نمره امتحانات نهایی، تاثیر قطعی 50 درصدی بر روی رتبه نهایی داوطلبان در کنکور دارد. بنابراین هر درس عمومی در امتحانات نهایی باید مطالعه شود. تیم محتوای حرف آخر در هر مطلب به سراغ بارم بندی دروس در امتحانات نهایی میرود. ما در این مطلب داوطلبان را با بارم بندی امتحان نهایی ادبیات فارسی دوازدهم آشنا میکنیم و تمامی اطلاعات لازم را در اختیار داوطلبان قرار میدهیم.
دانشآموزان و داوطلبان باید با توجه به بارم بندی امتحان نهایی ادبیات فارسی دوازدهم به سراغ مطالعه این درس بروند. این موضوع موجب میشود که آنها شناخت بیشتری نسبت به سوالات مهم و پر تکرار ادبیات فارسی داشته باشند. داوطلبانی که به دنبال قبولی در کنکور سراسری هستند باید به دروس عمومی و تخصصی در امتحانات نهایی اهمیت زیادی دهند. موسسه حرف آخر برای اینکه داوطلبان بارم بندی امتحان نهایی ادبیات دوازدهم را به خوبی درک کنند یک ویدیو منحصربهفرد در اختیار داوطلبان قرار میدهد.
استاد محسن منتظری به همراه استاد مهرداد مشایخی در ویدیو زیر به سراغ بررسی و تجزیه و تحلیل بارم بندی امتحان نهایی ادبیات دوازدهم میروند و بارم بندی این درس را برای هر سه گروه آموزشی در اختیار داوطلبان قرار میدهند. داوطلبان در ادامه مطلب میتوانند با تغییرات تاثیر معدل در کنکور و اطلاعات دیگر در مورد بارم بندی امتحان نهایی ادبیات دوازدهم بیشتر آشنا شوند.
چرا نمرات امتحانات نهایی از اهمیت زیادی برخوردار هستند؟
بدون شک تمامی داوطلبان و دانشآموزان از این موضوع مطلع هستند که سوالات دروس عمومی در کنکور سراسری نقشی ندارند. اما این بدین معنی نیست که دروس عمومی از برنامه مطالعاتی داوطلبان حذف شدهاند. داوطلبان باید دروس عمومی را برای امتحانات نهایی به بهترین شکل ممکن مطالعه کنند. یکی از دروس عمومی که نقش بسیار مهمی در رتبه نهایی داوطلبان دارد، درس ادبیات فارسی است.
درس ادبیات فارسی به دلیل ماهیت خود داوطلبان و دانشآموزان را دچار مشکلاتی میکند. اکثر مفاهیم درس ادبیات فارسی باید برای امتحانات نهایی به صورت کامل یاد گرفته شوند. بنابراین داوطلبان باید مفاهیم این درس را به بهترین شکل ممکن برای امتحانات نهایی یاد بگیرند. نمرات امتحانات نهایی و درس ادبیات فارسی نقش بسیار مهمی در رتبه نهایی داوطلبان دارند. شاید برای بسیاری از داوطلبان این سوال پیش آید که چرا؟
همانطور که میدانید تاثیر معدل در کنکور 1403 مانند کنکور سالهای اخیر نیست. تاثیر معدل در کنکور 1403 به صورت تاثیر قطعی محاسبه میشود. این بدین معنی است که معدل امتحانات نهایی داوطلبان چه مثبت باشد و چه منفی بر روی رتبه نهایی داوطلبان تاثیر گذار است. البته این نکته را به یاد داشته باشید که تاثیر معدل به صورت 50 درصدی قطعی محاسبه میشود. بنابراین مطالعه هر درس عمومی در امتحانات نهایی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
نگاه اجمالی به بارم بندی امتحان نهایی ادبیات فارسی دوازدهم
- قلمرو زبانی (لغت، املا و دستور زبان فارسی): 7 نمره
- قلمرو ادبی (شعر حفظی، تاریخ ادبیات و آرایهها): 5 نمره
- قلمرو فکری (مفهوم و معنی شعر): 8 نمره
تجزیه و تحلیل بارم بندی امتحان نهایی ادبیات فارسی دوازدهم
دانشآموزان و داوطلبان گروه تجربی، ریاضی و انسانی امکان مطالعه تجزیه و تحلیل بازم بندی امتحان نهایی ادبیات فارسی دوازدهم را دارند. این بدین معنی است که اطلاعات پیش روی شما برای تمامی داوطلبان و دانشآموزان مناسب است. معدل امتحانات نهایی بر روی رتبه کنکور و تراز داوطلبان بسیار تاثیرگذار است. بنابراین از دانشآموزان و داوطلبان خواهش میکنیم امتحانات نهایی را به بهترین شکل ممکن مطالعه کنند تا تاثیر قطعی 50 درصدی را از دست ندهند.
دانشآموزان باید به این نکته توجه داشته باشند اگر آنها به عنوان مثال در درس ادبیات فارسی به جای 20 نمره 19 بگیرند، امکان تفاوت 700 الی 800 درصدی در تراز آنها وجود دارد. بنابراین درس ادبیات فارسی در کنار سایر دروس در امتحانات نهایی بسیار اهمیت دارند. تیم محتوای حرف آخر در این بخش به صورت جامع و کامل به سراغ بررسی بودجه بندی تشریحی ادبیات و زبان فارسی تشریحی برای تمامی رشتهها میرود و اطلاعات کاملی را در اختیار داوطلبان قرار میدهد:
1) بررسی تعداد سوالات ادبیات فارسی در امتحانات نهایی
دانشآموزان و داوطلبان باید به این نکته توجه داشته باشند که تمامی این نکاتی که برای آنها تجزیه و تحلیل میشود برای تمامی داوطلبان گروههای آموزشی است. تعداد سوالات درس ادبیات فارسی در امتحان تشریحی نهایی 38 سوال است. اگر بخواهیم کمی دقیقتر این سوالات را بررسی کنیم باید به این نکته مهم اشاره داشته باشیم که 38 سوال درس ادبیات فارسی بیش از 60 قسمت سوال دارد. مدت زمان پاسخگویی به سوالات ادبیات فارسی در امتحان نهایی 90 دقیقه است. این بدین معنی است که داوطلبان و دانشآموزان حدودا یک و نیم دقیقه زمان دارند تا به هر سوال پاسخ دهند.
2) قلمرو زبانی
همانطور که در بخش بالا نیز به آن اشاره کردیم یکی از سوالات ادبیات فارسی در امتحانات نهایی، قلمرو زبانی است. قلمرو زبانی در بارم بندی امتحان نهایی ادبیات فارسی دوازدهم از بخشهای لغت، املا و دستور زبان فارسی تشکیل شده است. دانشآموزان با پاسخگویی صحیح به سوالات این بخش امکان کسب 7 نمره را دارند. ما در بخش زیر به سراغ بخشهای قلمرو زبانی میرویم و هر بخش را بررسی میکنیم. قلمرو زبانی شامل بخشهای زیر است:
- لغت
- املا
- دستور زبان فارسی
بخش لغت
بخش لغت در قلمرو زبانی شامل واژه شناسی چهارگزینهای و معنی واژههای مشخص شده است. این بخش شامل 1 نمره در قلمرو زبانی است. سوالهای این بخش به خوبی نشان میدهند که دانشآموزان باید تمامی لغات کتاب درسی و حتی لغات انتهای کتاب را مطالعه کنند.
- واژه شناسی چهارگزینهای
- معنی واژههای مشخص شده
بخش املا
یکی از بخشهای مهم قلمرو زبانی، بخش املا است. این بخش از قسمتهای زیادی تشکیل شده است و هر بخش اهمیت بسیار زیادی در سوالات دارد. بخش املا 2 نمره از نمرات بخش قلمرو زبانی را شامل میشود. این بخش از قسمتهای زیر تشکیل شده است:
- املای متنی (یافتن غلط)
- املای دوگزینهای
- واژگان دو املایی
- نوشتن املای درست کلمه
- املای واژگان هم آوا و متشابه
بخش دستور زبان فارسی
دانشآموزان باید به این نکته توجه داشته باشند که اگر به دنبال یک نمره کامل در بخش قلمرو زبانی هستند باید بخش دستور زبان فارسی را به صورت دقیق مطالعه کنند. بخش دستور زبان فارسی از قسمتهای زیادی تشکیل شده است و در حالت کلی 4 نمره از نمرات بخش قلمرو زبانی را شامل میشود. سوالات این بخش میتوانند از ادبیات پایه دهم و یازدهم نیز طراحی شوند. بخش دستور زبان فارسی از قسمتهای زیر تشکیل شده است:
- حذف به قرینه
- زمان افعال
- نقش یابی
- نقش ضمیر
- شاخص و ممیز
- جملات ساده و غیر ساده
- وابسته و رسم نمودار پیکانی
- هسته گروه اسمی
- ترکیب وصفی و اضافی
- ترکیبی – سایر مباحث مثل نقش تبعی، انواع واو و ان و …
3) قلمرو ادبی
در ادامه بررسی بارم بندی امتحان نهایی ادبیات فارسی دوازدهم به سراغ قلمرو ادبی میرویم. قلمرو ادبی نیز شامل بخشهای مختلف مانند شعر حفظی، تاریخ ادبیات و آرایهها است. این بخش 5 نمره از سوالات کلی ادبیات فارسی را در امتحانات نهایی شامل میشود. شما در بخش زیر امکان آشنایی با این سوالات را دارید:
- شعر حفظی: 1 نمره
- تاریخ ادبیات: 1 نمره
- آرایهها: 3 نمره
شعر حفظی
شعر حفظی در بخش قلمرو ادبی شامل دو شعر در نوبت اول و دو شعر در نوبت دوم است. دانشآموزان بهتر است تمامی این شعرها را به خوبی مطالعه کنند تا نمره این بخش را به دست آورند. سوال این قسمت بدون شک از ادبیات پایه دوازدهم طراحی میشود. این بخش در امتحانات نهایی تنها 1 نمره دارد.
تاریخ ادبیات
بخش تاریخ ادبیات نیز 1 نمره در امتحانات نهایی دارد و به صورت جای خالی و درست و نادرست در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد.
آرایهها
بخش آرایهها یک تفاوت اصلی با سایر بخشهای ادبیات دارد. سوالات این بخش تنها از آرایههای ادبی پایه دوازدهم در اختیار دانشآموزان قرار نمیگیرند. دانشآموزان باید به صورت جامع و کامل تمامی آرایهها در پایههای دهم، یازدهم و حتی پایه هفتم را به خوبی بلد باشند. بخش آرایه در ادبیات فارسی شامل 3 نمره است.
- جزئیات آرایهها مثلا ارکان تشبیه
- آرایه جلوی بیت
- مشخص کردن آرایه در بیت
- جای خالی آرایهها
- وصل کردن بیت به آرایه مربوط
4) قلمرو فکری
آخرین بخش بارم بندی امتحان نهایی ادبیات فارسی دوازدهم به بخش قلمرو فکری مربوط میشود. این بخش در حالت کلی از 8 نمره تشکیل شده است و بیشترین نمره را در بخشهای ادبیات فارسی دارد. این بخش از قسمتهای زیر تشکیل شده است:
- مفهوم
- معنی شعر
مفهوم
بخش مفهوم یکی دیگر از بخشهای مهم ادبیات فارسی در بارم بندی است. این بخش از قسمتهای زیادی تشکیل شده است و هر کدام از این بخشها نمرات خاص خود را دارند. بخش مفهوم شامل 4 نمره در بارم بندی امتحان نهایی ادبیات فارسی دوازدهم است. بخش مفهوم از بخشهای زیر تشکیل شدهاند:
- شخصیت یابی در ابیات
- مفهوم یابی در ابیات
- اشاره به داستان در ابیات
- چهارگزینهای مفهوم یابی
- یافتن گوینده شعر
- مقصود از یک کلمه یا یک شخصیت در شعر
- ارتباط و پیوند مفاهیم
- سوال درباره مفهوم داخل بیت
- مقصود کنایی جمله
- مفهوم مشترک دو بیت
معنی شعر
آخرین بارم بندی امتحان نهایی ادبیات فارسی دوازدهم از 4 نمره تشکیل شده است و به بخش معنی شعر مربوط میشود. این بخش شامل معنی شعر یا نثر است.
- معنی شعر یا نثر
این نکات را فراموش نکنید
- معنای واژهها و پرسشهای دستور در بافت متن پرسیده میشود.
- در معنای تمامی واژهها علامت تشدید اهمیت املایی ندارد.
- گسسته یا پیوستهنویسی واژههایی که ساخت ترکیبی دارند یکسان است و اهمیت املایی ندارند.
- پرسشهای مرتبط با بخش حفظ شعر در نوبت دوم، شهریور و دی ماه به تمامی شعرخوانیهای کتاب اختصاص مییابد.
- در حفظ شعر، جای خالی به یک مصراع یا یک بیت اختصاص یابد و صرفا یک واژه مد نظر نیست.
ادبیات فارسی تشریحی دوازدهم حرف آخر
همانطور که در ویدیو مشاهده کردید استاد منتظری به کاملترین شکل ممکن بارم بندی امتحان نهایی ادبیات دوازدهم را برای تمامی گروههای آموزشی ریاضی، تجربی و انسانی بررسی میکند. موسسه حرف آخر برای اینکه تمامی داوطلبان بتوانند به بهترین شکل ممکن به سوالات ادبیات فارسی در امتحانات نهایی پاسخ دهند یک دوره آموزشی منحصربهفرد آماده کرده است.
دوره ادبیات فارسی تشریحی دوازدهم حرف آخر توسط یکی از برترین اساتید ادبیات کشور در اختیار دانشآموزان و داوطلبان قرار میدهد. استاد محسن منتظری مدرس این دوره منحصربهفرد است و استاد مهرداد مشایخی نیز در این دوره استاد را همراهی میکند. این دوره تنها برای آمادگی در امتحان نهایی دوازدهم در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد و تمامی مفاهیم ادبیات فارسی در پایه دوازدهم را شامل میشود.
دوره ادبیات فارسی تشریحی حرف آخر شامل کلاسهای رفع اشکال و تمرین به همراه کارگاه شب امتحان است. این دوره در بستر vod حرف آخر ارائه میشود و دانشآموزان به صورت آنلاین و آفلاین امکان مشاهده این دورههای آموزشی را دارند. استاد محسن منتظری مفاهیم این دوره را با استفاده از انیمیشن و تصاویر در اختیار داوطلبان قرار میدهد تا آنها مفاهیم را به بهترین شکل ممکن یاد بگیرند.
داوطلبان برای داشتن اطلاعات بیشتر در مورد این دوره آموزشی میتوانند به لینک زیر مراجعه کنند و اطلاعات بیشتری در مورد این دوره آموزشی داشته باشند:
سوالات متداول در مورد بارم بندی امتحان نهایی ادبیات فارسی دوازدهم
1) آیا بارم بندی امتحان نهایی ادبیات فارسی دوازدهم برای امتحانات نوبت اول و نوبت دوم یکسان هستند؟
خیر بارم بندی امتحان نهایی ادبیات فارسی برای نوبت اول و دوم کاملا متفاوت هستند. دانشآموزان باید برای هر دو نوبت مفاهیم و مباحث مختلفی را مطالعه کنند.
2) بارم بندی درس ادبیات فارسی برای امتحانات نهایی بر اساس چه معیاری تهیه شده است؟
بارم بندی درس ادبیات فارسی در این مطلب بر اساس آخرین امتحان نهایی پایه دوازدهم آماده شده است.
3) بارم بندی امتحان ادبیات فارسی امتحان نهایی چیست؟
بارم بندی درس ادبیات فارسی به معنی بررسی سوالات درس ادبیات در امتحانات سالهای گذشته است.
4) چرا داوطلبان باید با بارم بندی امتحان نهایی درس ادبیات فارسی آشنا باشند؟
معدل امتحانات نهایی بر روی رتبه نهایی کنکور تاثیر قطعی دارد، بنابراین داوطلبان باید با مطالعه بارم بندی با سوالات مهم درس ادبیات آشنا شوند.
شما میتوانید برای داشتن اطلاعات بیشتر در مورد بارم بندی تمامی دروس به تلگرام حرف آخر مراجعه کنید و در کنار آن از آخرین اخبار کنکور سراسری تمامی گروههای آموزشی نیز مطلع شوید.